7. 8. 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Dialóg medzi Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) a divákom aj poslucháčom na druhej strane je podľa slov generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku jedným z dôležitých nástrojov fungovania tejto verejnoprávnej inštitúcie. Uviedol to na dnešnom stretnutí s médiami, ktorého témou bolo jeho ročné pôsobenie vo funkcii šéfa telerozhlasu.
„Mám vedľa seba manažment zostavený z ľudí, ktorým dôverujem, ktorých som získal pre prácu v RTVS. Médiá verejnej služby tvoria štandard duálneho systému, robia prácu a tvoria obsah, ktorý dnes na trhu nikto nezastupuje. V televízii je 50 percent programov jedinečných, v rozhlase až 80 percent, ktoré iné médiá nerobia,“ hodnotil postavenie RTVS na mediálnom poli generálny riaditeľ.
Za rok pôsobenia v tejto funkcii uskutočnil personálne zmeny, dnes má RTVS 1362 zamestnancov. Zmenilo sa spravodajstvo, jeho obsah, začala sa obnova technologického zariadenia, tu je však postup pomalší vzhľadom na dodržiavanie ustanovení zákona o verejnom obstarávaní. Pri výrobe programov sú využité vlastné kapacity, rozšírila sa ponuka športových prenosov.
„RTVS našla strategického partnera v Českej televízii. Spolupráca prebieha v oblasti spravodajstva a publicistiky, vytvárajú sa spoločné formáty, jedným z nich je aj štvordielna sága Cyril a Metod, ktorú STV uviedla v júli,“ dodal Mika.
„Moja koncepcia – hovorím o piatich rokoch fungovania – znamená zmeny, väčšina z nich sú dlhodobo koncepčné, strategické a v tomto kontexte je rok veľmi krátky čas. Takže, ak sa niečo podarilo, je to fajn, ale sme len na začiatku. Ak by som po piatich rokoch odchádzal z inštitúcie, ktorá je sledovaná, má informačne najbohatšie spravodajstvo na trhu, v rozhlase si uchová svoju kredibilitu a rozvinie ju do lepšej formátovej podoby, tak som spokojný,“ uviedol pre TASR Václav Mika.
Do funkcie generálneho riaditeľa RTVS ho zvolila Národná rada SR s výkonom od 1. augusta 2012 na funkčné obdobie piatich rokov.

Copyright © TASR 2013