24. 9. 2013

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) uložila na dnešnom zasadnutí viaceré pokuty za porušenie zákona. Pre agentúru SITA to uviedol riaditeľ Kancelárie RVR Ľuboš Kukliš. Vysielateľ MAC TV dostal pokutu 10-tisíc eur za porušenie ochrany ľudskej dôstojnosti. Pokutu vysielateľ dostal za odvysielanie príspevku Nechtiac zrazil kamaráta na televízii JOJ v rámci programu Noviny, a to 4. marca približne o 19:36. Príspevok zasiahol do ľudskej dôstojnosti osoby v ňom zobrazenej. Rovnaký vysielateľ dostal ďalšiu pokutu 2 500 eur takisto za porušenie ochrany ľudskej dôstojnosti v súvislosti s poskytovaním programu s názvom Martina (†28) prešiel kamarát. Program videla jeho mama v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie na stránke www.joj.sk v sekcii noviny.sk a podsekcii Krimi. Obsah takisto zasiahol do ľudskej dôstojnosti.

Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila pokutu 10-tisíc eur vysielateľovi MARKÍZA - SLOVAKIA taktiež za porušenie ochrany ľudskej dôstojnosti. Vysielateľ dostal pokutu za odvysielanie príspevku v televízii Markíza pod názvom Smrť medzi výtlkmi v programe Televízne noviny dňa 4. marca približne o 19:16. Príspevok rovnako zasiahol do ľudskej dôstojnosti osoby v príspevku. Pokutu tisíc eur dostal vysielateľ RTVS (programová služba Jednotka a Dvojka) za porušenie ochrany maloletých - jednotného systému označovania. Televízie odvysielali informácie o svojej programovej ponuke dňa 24. februára o 19:38:02 a v rovnaký deň o 19:37:54 v rozpore s jednotným systémom označovania programov. Ďalšiu pokutu vo výške štyritisíc eur dostal vysielateľ MAC TV za porušenie povoleného počtu prerušení programu reklamou. Televízia JOJ prerušila 23. marca program reklamnými blokmi nad rámec povoleného počtu prerušení.

Vysielateľ D.EXPRES dostal ako sankciu upozornenie na porušenie zákona za dlhšie reklamné oznámenie. Rádio Expres odvysielalo 26. septembra 2011 približne o 7:10 komerčné informácie bez dostatočného oddelenia od ostatného vysielania.

Rada pre vysielanie a retransmisiu takisto začala voči vysielateľovi MAC TV tri správne konania. V prvom a druhom prípade za možné porušenie ochrany maloletých - jednotného systému označovania. V prvom prípade ide o odvysielanie príspevku informujúcom o obsahu programu Šport v rámci Novín dňa 9. júla približne o 19:30. Príspevok obsahoval čelnú zrážku dvoch koní, pričom televízia JOJ pred ním nezaradila informácie o charaktere obsahu. Ďalej televízia odvysielala 16. júla približne o 20:31 a 5. augusta o 22:56 program Slnko, seno, slanina. Ten bol označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, čím mohol byť nesprávne uplatnený jednotný systém označovania. V poslednom prípade začala RVR správne konanie voči MAC TV za možné porušenie časového limitu reklamy. Televízia JOJ mohla odvysielať 5. augusta v čase od 23:00:00 do 23:59:59 reklamné šoty v časovom rozsahu vyššom ako 12 minút.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.