14. 11. 2013

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

 


Slovenské televízie by mohli od nového roka vysielať bez výkyvov hlasitosti. Spoločnú snahu všetkých celoplošných televíznych vysielateľov a Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) o aplikácii európskej normy EBU R-128 o norme hlasitosti potvrdilo ministerstvo kultúry. Do pripomienkového konania totiž predložilo návrh vyhlášky Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o technických požiadavkách na zvukovú zložku programovej služby. Návrh vyhlášky nadväzuje na novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá rovnako ako vyhláška začne platiť 1. januára 2014. Pripomienkovať sa dá do 3. decembra.

Podľa súčasnej podoby zákona o vysielaní a retransmisii sa nesmie vysielať reklama hlasnejšia ako ostatný program. Novela a vyhláška s ňou súvisiaca však prinesú jednotnú hlasitosť celého vysielania. Zároveň, ako upozorňuje MK SR v predkladacej správe k návrhu vyhlášky, sprievodným javom bude aj vyrovnanie hlasitosti medzi jednotlivými televíznymi programovými službami, tzv. stanicami slovenských vysielateľov. Predložená podoba novely podľa hovorkyne RVR Lucie Jelčovej "zohľadňuje pripomienky vysielateľov, regulátora, nezávislých odborníkov aj súčasné európske trendy v tejto oblasti".

Rokovania o zavedení európskej normy EBU (Európska vysielacia únia, European Broadcasting Union) R-128 sa začali už dávnejšie z iniciatívy RVR. "Prvé oficiálne stretnutie medzi radou a vysielateľmi, na ktoré sme prizvali RTVS, TV Markízu, JOJ TV a TA3, sa uskutočnilo 7. júna tohto roka. Po tomto stretnutí, kde na naše príjemné prekvapenie všetci vysielatelia vyjadrili ochotu pripojiť sa k spoločnej norme, Ministerstvo kultúry SR pripravilo v spolupráci s našou radou novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá následne umožní ministerstvu vydať aj podrobnú vyhlášku," povedal v októbri pre agentúru SITA predseda RVR Miloš Mistrík. Šéf licenčnej rady doplnil, že normu EBU R-128 prenesie do slovenského právneho poriadku práve spomínaná vyhláška.

Výhodou zavádzanej metodiky EBU podľa Mistríka je, že umožňuje jednotné nastavenie hlasitosti počas celého procesu vysielania - od výroby programu samotnými televíziami alebo ich dodávateľmi, cez zadávanie programu do vysielania, až po výstup na obrazovke u diváka. "Celý reťazec bude vybavený rovnakým technickým zariadením a softwarom, ktorý bude všade rovnako nastavený podľa normy EBU a bude ho mať aj naša rada, aby sme mohli skontrolovať jeho správne uplatnenie. Vysielatelia, ktorí budú dodržiavať normu už od výroby programu až po vysielanie, budú mať istotu, že v poriadku bude aj ich výsledný produkt," dodal pre SITA Miloš Mistrík. Ako v návrhu objasňuje MK SR, "v prípade vysielania reklamných šotov a zložiek televíznej programovej služby sa zavádza aj sledovanie okamžitej úrovne hlasitosti a krátkodobej úrovne hlasitosti". Má to zabrániť prílišným skokom v hlasitosti medzi vysielanými programami.

Norma EBU R-128 je v súčasnosti platná prakticky v celej Európe. Nová metodika normalizácie hlasitosti vysielania, stanovená podľa normy EBU R-128, má zmierniť a v ideálnom prípade úplne odstrániť nepríjemný efekt prechodu medzi vysielaným obsahom a reklamou, ako aj vyrovnať rozdiely pri prechode medzi živým a predtočeným obsahom.

Meranie hlasitosti reklamy uložila licenčnej rade novela zákona o vysielaní a retransmisii z februára 2007. Dodržiavať rovnakú úroveň hlasitosti vysielania v programoch i reklame pritom podľa nej musia len vysielatelia so sídlom na Slovensku, televízie aj rádiá. Slovenské rozhlasové stanice a televízie musia zabezpečiť, aby sa nezvyšovala intenzita zvuku počas vysielania reklamy, telenákupu či sponzorovaných programov a neobťažovala tak divákov či poslucháčov. Keďže pri posudzovaní reálneho zvukového signálu treba brať do úvahy, že ide o zmes veľkého počtu tónov s rôznou intenzitou aj s rôznym časom trvania, RVR ešte na začiatku meraní v roku 2008 rozhodla, že za prah rozlíšiteľnosti úrovne hlasitosti ľudským sluchom možno považovať rozdiel úrovní väčší ako 6dB. V prípade, že ho televízia prekročí, pokladá sa to za dôvod na udelenie sankcie. Za porušenie tohto pravidla hrozí sankcia - najprv upozornenie na porušenie zákona a následne po právoplatnosti tejto sankcie pokuta od 3 319 až do 165 969 eur.

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.