4. 11. 2013

YouTube Music Awards

YouTube Music Awards

Prvé hudobné ceny internetového serveru You Tube vyhlásili v noci nadnes v New Yorku. Od iných hudobných cien sa odlišujú tým, že ich nositeľov vyberajú fanúšikovia, ktorí mohli program večera sledovať naživo na You Tube.
Umelcom roka sa stal raper Eminem a hip-hopové duo Macklemore & Ryan Lewis, ktoré spieva aj pieseň Same love obhajujúcu práva gejov, dostalo cenu za prielom roka, informovala agentúra Associated Press. Veľkým prekvapením bolo víťazstvo deväťčlennej juhokórejskej dievčenskej popovej skupiny Girls' Generation s piesňou I Got a Boy v kategórii najlepšie video roka.
Walk of the Earth spolu s KRNFX získali cenu v kategórii fenomén za ich verziu piesne Taylor Swiftovej I Knew You Were Trouble. A cenu za inováciu dostal DeStorm za See Me Standing.
Hlasovalo sa zdieľaním favoritov na kanáli You Tube.
Necenzurované vystúpenie Lady Gaga s jej novou piesňou Dope sledovalo online asi 200.000 jej fanúšikov.
Podľa agentúry Reuters bolo hlavným cieľom značne improvizovaného večera posolstvo You Tube, že mieni hrať väčšiu úlohu v hudobnom priemysle. Keďže je trh hudobných cien takmer taký plný, ako trh s hudbou, server You Tube uviedol hviezdy ako Lady Gaga, aby si získal pozornosť, ale súčasne si udržal dostatok perspektívnych outsiderov, aby sa odlíšil od hudobných cien MTV, Grammy a ďalších.
Moderátori nezvyčajného večera, herec a hudobník Jason Schwartzman a komik Reggie Watts, nemali žiaden scenár, iba stručné poznámky, ktorými spájali hudobné časti večera, napísala agentúra Associated Press. Autor myšlienky Spike Jonze spolu so spolupracovníkmi prenášal online vystúpenia Eminema, Lady Gaga, M.I.A. a ďalších z chvíľami mierne chaotického večera.

Copyright © TASR 2013