18. 2. 2014

RTVS NEWS

RTVS NEWS




Generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Miloš Klátik sa v týchto dňoch stretol na pôde Generálneho biskupského úradu (GBÚ) ECAV v Bratislave s riaditeľom sekcie programových služieb STV Tiborom Búzom. Témou rozhovoru bola doterajšia spolupráca ECAV a verejnoprávnej televízie, ako aj námety na ďalšiu spoluprácu. Stretnutie sa uskutočnilo v nadväznosti na rokovanie Miloša Klátika s generálnym riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska Václavom Mikom na pôde RTVS v decembri 2013.
      Generálny biskup ECAV okrem iného spomenul, že v minulosti boli správy zo života evanjelikov na Slovensku vysielané pod názvom Televízny posol a ECAV by to privítala aj teraz a boli by veľmi radi, keby sa uvádzali raz za mesiac, podobne ako služby Božie v Slovenskom rozhlase. Miloš Klátik takisto pripomenul, že v relácii Sviatočné slovo by bolo dobré okrem výročných cirkevných sviatkov myslieť aj na mimoriadne výročia, ako je v tomto roku napríklad Spišskopodhradská synoda a Matej Bel. Biskup sa zaujímal tiež o to, kedy bude v STV dokončený cyklus polohraných dokumentov Sola z histórie evanjelikov na Slovensku - Sola scriptura II a Solus Christus. V súvislosti s blížiacim sa 500. výročím reformácie generálny biskup ECAV pripomenul, že by bolo potrebné myslieť aj na tvorbu dokumentárnych cyklov o osobnostiach a udalostiach, ktoré mali vplyv na rozvoj Slovenska, napríklad cyklus Evanjelické osobnosti I. (Daniel Krman, Matej Bel, Ľudovít Štúr, Jozef Miloslav Hurban, Milan Rastislav Štefánik a ďalší), alebo dokumenty na témy ako Martin Luther a jeho listy na Slovensko, Filip Melanchton, atď. Klátik sa zaujímal aj o to, či by STV nemohla uviesť filmy alebo dokumenty o reformácii a evanjelických osobnostiach z ponuky zahraničných televízií.
      Riaditeľ sekcie programových služieb STV Tibor Búza prisľúbil, že sa bude zaoberať riešením pripomienok generálneho biskupa ECAV na Slovensku. Informoval M. Klátika o dokumente, ktorý v STV pripravujú k 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra a požiadal ECAV o odborné poradenstvo. Začiatkom jesene začnú pracovať na projekte k 500. výročiu reformácie, aj tu požiadal Búza o súčinnosť ECAV. Ako uviedol zástupca STV, uvažujú o príprave vlastných dokumentov k reformácii, ale budú nakupovať i dokumenty či hrané filmy z nemeckej televízie na túto tému.
      Informovala tajomníčka pre mediálnu komunikáciu GBÚ ECAV Edita Škodová.