19. 2. 2014

SFÚ NEWS

SFÚ NEWS


 Rada Slovenského filmového ústavu (SFÚ) pôsobí v novom zložení. "Minister kultúry SR Marek Maďarič vymenoval v zmysle audiovizuálneho zákona č. 343/2007 s účinnosťou od 17. februára troch nových členov," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ.
      Prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA), scenárista, režisér a pedagóg Ondrej Šulaj v rade pôsobí od 16. februára 2011 a po uplynutí predchádzajúceho obdobia bol za jej člena znovu vymenovaný. Ďalší dvaja noví členovia sú režisér, scenárista a pedagóg Martin Šulík a zamestnankyňa Sekcie médií, audiovízie a autorského práva MK SR Marta Franková. V rade nahradili Františka Gyárfáša a Oľgu Davalovú, ktorým skončilo funkčné obdobie. Ďalší dvaja členovia Rady SFÚ v jej súčasnom zložení sú pedagóg, estetik a filmový teoretik Peter Michalovič (v rade pôsobí od 1. novembra 2010) a Miroslav Ulman, odborný referent Audiovizuálneho informačného centra SFÚ, ktorý je volený zamestnancami inštitúcie ako ich zástupca (v rade pôsobí od 4. septembra 2009).
      Rada SFÚ je hlavný riadiaci orgán inštitúcie. Zriadená je od začiatku roka 2008, keď vstúpil do platnosti audiovizuálny zákon, ktorý nanovo definoval postavenie SFÚ i jeho systém riadenia. Volí a odvoláva generálneho riaditeľa, vyjadruje sa k návrhu výročnej správy a k návrhu rozpočtu, schvaľuje dlhodobé plány a koncepcie rozvoja ústavu. Má päť stálych členov, z ktorých štyroch menuje minister kultúry SR a jeden je volený priamo pracovníkmi SFÚ. Funkčné obdobie člena rady je trojročné. Členstvo v nej je čestné a nevyplýva z neho žiadny pracovnoprávny vzťah. Uznesenia rady zverejňuje SFÚ na svojej internetovej stránke.

Copyright © TASR 2013