23. 3. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Sloboda slova a neobmedzený prístup k informáciám dodávajú jednotlivým krajinám silu a mali by patriť k univerzálnym ľudským právam, povedala všera študentom Pekinskej univerzity prvá dáma Spojených štátov Michelle Obamová, ktorú citovala agentúra AP.
Podľa Obamovej je voľný tok informácií nesmierne dôležitý, "pretože vďaka nemu odhaľujeme pravdu, vďaka nemu sa dozvedáme o tom, čo sa skutočne deje v našom okolí, v našej krajine a inde vo svete", povedala Michelle Obamová a dodala, že každú krajinu posilňuje, "keď počúva hlasy a názory všetkých svojich občanov".
Čína je krajinou, kde platia jedny z najprísnejších pravidiel pre používanie internetu na svete. Peking blokuje nielen viacero zahraničných spravodajských webových stránok, ale aj sociálne siete, ako sú Facebook, Twitter či internetový portál YouTube
Prvá dáma USA, ktorá na týždennú návštevu Číny pricestovala s dcérami a matkou už vo štvrtok, má v pláne stretnutie s americkými a čínskymi študentmi, aby podporila študijné a kultúrne výmenné programy medzi Spojenými štátmi a Čínou.
Súčasťou cesty Michelle Obamovej je aj návšteva historických miest, ako sú Veľký čínsky múr a mesto Si-an s mauzóleom cisára Čchin a Terakotovou armádou na západe krajiny. Prvá dáma USA navštívi aj juhočínske mesto Čcheng-tu, kde si s rodinou pozrie pandiu rezerváciu.

Copyright © TASR 2013