24. 5. 2014

Cannes International Film Festival

Cannes International Film Festival



Turecký režisér Nuri Bilge Ceylan získal dnes na 67. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Cannes Zlatú palmu za najlepší film Zimný spánok (Kis uykusu) o hercovi na dôchodku, ktorý vedie hotel v odľahlej oblasti. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
Film Zimný spánok bol jedným z 18, ktoré sa uchádzali o Zlatú palmu. Tá je jednou z najprestížnejších cien udeľovaných za filmové umenie vo francúzskom letovisku.
Zimný spánok je od roku 1982 prvým tureckým filmom, ktorý získal túto uznávanú cenu. V spomínanom roku ju dostal režisér Yilmaz Güney za film Yol (Cesta), ktorým zobrazoval krajinu po vojenskom prevrate z roku 1980.
Güney si však v tom čase odpykával trest odňatia slobody za vraždu sudcu, preto film vlastne režíroval jeho asistent Serif Gören.
Ceylanov film Zimný spánok vychádza z troch poviedok veľkého ruského spisovateľa Antona Pavloviča Čechova. Dej je zasadený do malebného kraja Kapadócia v strede tureckého regiónu Anatólia, kde sú domy vytesané do bizarných veľkých bielych skál v tvare húb.
Zimný spánok trvá vyše tri hodiny a predstavuje Ceylanov piaty pokus o získanie najvyšších ocenení v Cannes.
Ceylan ako jeden zo súčasných filmových majstrov Turecka sa v Zimnom spánku vracia k témam, ktorými sa zaoberal aj vo svojich ostatných filmoch, ako napríklad rozpad manželstva, konflikt medzi bohatými a chudobnými, ako aj strach muža zo strachy rešpektu.
Režisér patril k favoritom návštevníkov festivalu a domov do Istanbulu sa vráti so Zlatou palmou.
Zimný spánok získal v piatok v Cannes aj cenu Medzinárodnej federácie filmových kritikov (FIPRESCI).
Zimný spánok je už siedmym filmom 55-ročného režiséra. Tri z jeho predchádzajúcich filmových diel získali v Cannes hlavné ceny.
Jeho predchádzajúci film Once Upon a Time in Anatolia dostal veľkú cenu poroty v roku 2011.
      Ceylan, ktorého vyše trojhodinový film skúma obrovskú priepasť medzi mocnými a bezmocnými v jeho krajine, vyhlásil, že cena prišla práve na 100. výročie tureckého filmu.
      Ocenenie venoval "tým, čo počas minulého roka prišli o život". Umelec dodal, že na mysli má mládež vo svojom rodnom Turecku.
      Film La Meraviglie (Zázraky) talianskej režisérky Alice Rohrwacherovej získal vo francúzskom letovisku Cannes druhú najvýznamnejšiu cenu - Veľkú cenu poroty - za vyzretý príbeh zasadený na toskánsky vidiek, kde sa rodina pokúša žiť nekonvenčne a zarobiť si výrobou medu.
      Film 25-ročného kanadského režiséra Xaviera Dolana Mama (Mommy) sa podelil o tretiu najvýznamnejšiu cenu - Cenu poroty - s filmom Adieu au Langage (Zbohom jazyku) legendárneho francúzskeho režiséra, 83-ročného Jeana-Luca Godarda.
      Americký režisér Bennett Miller (tvorca úspešného filmu Capote) dostal cenu za najlepšiu réžiu vďaka psychologickej dráme Foxcatcher o šampiónovi v zápasení. Film vychádza zo životopisu olympijského zlatého medailistu Marka Schultza.
      Britský herec Timothy Spall si vyslúžil cenu najlepší herec za rolu britského maliara J.M.W. Turnera vo filme Mikea Leigha Pán Turner a Julianne Moore vyhlásili za najlepšiu herečku vďaka úlohe hysterickej ženy v snímke Maps to the Stars (Mapy ku hviezdam) režiséra Davida Cronenberga.
      Film Leviathan ruského tvorcu Andreja Zvjaginceva dostal cenu za najlepší scenár.


Copyright © TASR 2014