17. 6. 2014

Zomrela Ultra Violet

Zomrela Ultra Violet

Vo veku 78 rokov zomrela v sobotu americká umelkyňa francúzskeho pôvodu známa pod pseudonymom Ultra Violet. Informoval o tom denník The New York Times. Výtvarníčka, herečka a spisovateľka bola kultový osobností newyorskej umeleckej scény a preslávila predovšetkým ako múza Salvadora Dalího a Andyho Warhola.
Smrť umelkyňa, ktorá žila na Manhattane a vo francúzskom meste Nice, potvrdil priateľ rodiny William Butler. Podľa príbuzných trpela rakovinou.
Ultra Violet, vlastným menom Isabelle Collin Dufresneová, bola jednou z osobností úzko spätých so slávnou Warholova továrne. Patrila medzi krásky, ktoré Warhol nazýval Superstars a ktoré okrem iného hrali či pózovali v jeho filmoch.
Jej knižné spomienky popisujúci divoká 60. roky medzi umelcami v New Yorku, vrátane hojného užívania drog a sexuálnych orgií, boli preložené do češtiny pod názvom Má leta s Andy Warholom. Ultra Violet neskôr celé obdobie odsúdila, vrátane svoje role, a stala sa členkou kresťanskej sekty mormónov.
V Česku bola vystavovaná tiež výtvarné diela Ultra Violet, k videniu bola v roku 2006 v pražskom Múzeu Kampa. Ako výtvarníčka pracovala Ultra Violet až do svojej smrti. Tento rok na jar vystavovala jej obrazy, sochy, filmová a ďalšie diela Dillon Gallery v newyorskej štvrti Chelsea.
Hrala aj vo filmoch ako The Life of Juanita Castro od Andyho Warhola, I, a Man Paula Morrisseya a Andy Warhola. Objavila sa v epizódnych úlohách v Polnočnom kovbojovi, Taking off.

Copyright © ČTK 2014