17. 9. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Jeden z najvplyvnejších nemeckých denníkov Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v utorok oznámil, že počas nasledujúcich troch rokov zruší do 200 z celkového počtu 900 pracovných miest. Informoval o tom server Spiegel.de.
Cieľom rušenia pracovných miest bude podľa neho zníženie výdavkov; denník chce do roku 2017 ušetriť 20 miliónov eur. V rámci plánovaného prepúšťania patrí zhruba 40 percent pozícií novinárom, čo predstavuje približne desať percent celej redakcie denníka.
"FAZ bude tiež musieť platiť cenu za nové ekonomické podmienky. Potrebujeme flexibilitu pre rozvoj nových produktov i pre budúcu stratégiu nášho pôsobenia," vyhlásil výkonný riaditeľ novín Thomas Lindner.
Pätinu pracovných miest zrušia v redakciách FAZ-u, ktorý vychádza cez týždeň a v sobotu, ako aj nedeľníka Frankfurter Allgemeine Sontagszeitung (FAS) a spravodajského portálu faz.net.
FAZ má denný predaj 307.000 výtlačkov, čo je v porovnaní s obdobím spred jedného desaťročia pokles zo 400.000 výtlačkov denne, napísal popredný nemecký ekonomický denník Handelsblatt.
Frankfurter Allgemeine Zeitung je podľa neho už niekoľko rokov výrazne stratový. V roku 2012 zaznamenal straty vo výške 4,3 milióna eur.

Copyright © TASR 2014

Britský komik Ricky Gervais oznámil, že seriál Derek (2012), ktorého je scenáristom, režisérom a taktiež v ňom stvárňuje titulnú postavu, ukončí jednou špeciálnou epizódou. Päťdesiattriročný rodák z Whitley už predtým vyhlásil, že nakrúti buď špeciálny diel alebo celú tretiu sériu.
"Pohrával som sa s myšlienkou nakrútiť tretiu sériu, predovšetkým po nominácii na Emmy, ale nakoniec som sa rozhodol zostať pri svojom tradičnom vzorci dve série a špeciál," napísal na svojej oficiálnej webstránke Gervais, ktorý rovnaký systém uplatnil aj pri sitkomoch Kancel (2001 - 2003) a Komparz (2005 - 2007). V súčasnosti okrem záverečnej epizódy Dereka pracuje aj na filme o šéfovi papierní Davidovi Brentovi, ktorého stvárňoval v spomínanom Kancli.
Ricky Gervais bol tiež výkonným producentom americkej verzie seriálu Kancel, ktorú vysielali v rokoch 2005 - 2013. Na konte má aj komédiu The Invention of Lying (2009), na tvorbe ktorej sa podieľal ako režisér a scenárista a zároveň si v nej zahral jednu z hlavných postáv. Ako režisér a scenárista spolupracoval so Stephenom Merchantom na tvorbe snímky Cemetery Junction (2010). Dvojica vytvorila aj seriál Life's Too Short (2011 - 2013). Najbližšie sa predstaví v dobrodružnej komédii Noc v múzeu: Tajomstvo hrobky, ktorá by sa mala do slovenských kín dostať 18. decembra. V rokoch 2010 až 2012 moderoval odovzdávanie Zlatých glóbusov.

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.