3. 1. 2015

Najväčší úspech je spravodajstvo

Najväčší úspech je spravodajstvo


Najväčší úspech je spravodajstvo, myslí si Václav Mika po približne polovici funkčného obdobia na čele Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). “Keď porovnávam konkrétne obdobie v roku 2012 a 2013, tak sa sledovanosť zdvojnásobila, zo 162 tisíc na 290 alebo 300 tisíc divákov. Pričom sa trh nezmenil, nestalo sa, že niekto opustil svoje pozície. Naopak trh rástol, pribudli nové stanice a viac diverzity znamená aj úbytok divákov,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Za rovnako podstatné ako sledovanosť považuje aj vnímanie spravodajstva a jeho objektivity. “Podľa externých prieskumov kredibilita spravodajstva nekopíruje sledovanosť, ale ju predbieha. Náš imidž – z hľadiska kredibility, objektívnosti, vyváženosti a hodnotenia kvality spravodajstva, je ešte lepší, ako je naša sledovanosť, čo je veľmi dôležité,“ upozorňuje šéf verejnoprávnej rádiotelevízie.
Václav Mika pripomína, že pridanou hodnotou spravodajstva RTVS je špeciálne spravodajstvo pre nepočujúcich, ktoré pripravujú samotní nepočujúci. - “V spravodajstve tak plníme dve z hlavných hodnôt verejnoprávneho média – univerzálnosť a diverzitu. Univerzálne je hlavné spravodajstvo a diverzitu, rozmanitosť, reprezentuje napríklad spravodajstvo pre minoritu - nepočujúcich. To isté spravodajstvo s trochu zmenenou formou a v reči nepočujúcich dostáva divák, ktorý iný servis tohto typu na trhu nemá.“
“Zdá sa, že politici už kvalitatívnu úroveň spravodajstva verejnoprávnej televízie a rozhlasu nepovažujú za problém číslo jedna,“ tvrdí šéf RTVS. Podľa Miku prácou politika je byť nespokojný a vždy sa pri spravodajstve bude hovoriť o tom, kto z vlády a opozície dostal viac či menej priestoru. Václav Mika s politikmi rád o spravodajstve diskutuje, ak sú vecné argumenty. “Napríklad, ak niekto povie, že máme málo spravodajstva z Bruselu, tak ukážem, že to tak nie je. Potom sa už rozprávame vecne.“ Pokiaľ v minulosti politici hovorili, najmä v súvislosti verejnoprávnou STV o tom, o zlom hospodárení, dnes už to téma nie je. “Myslím si, že je to veľmi dobrá správa pre nás, pre Slovensko a verejnoprávne médiá.“ doplnil v rozhovore pre SITA Mika.
V súvislosti so spravodajstvom a informačnými službami šéf verejnoprávneho RTVS upozorňuje na množstvo noviniek, ktoré priniesli pre používateľov internetu a mobilných aplikácií. Webstránka RTVS nemôže byť pre RTVS podľa Miku prioritou, pretože o nej nehovorí zákon o RTVS, ale bez nej sa už v súčasnosti fungovať nedá. “Cieľom bolo dostať web a archív do jedného webového sídla, do našich rúk. Predtým to spravovala externá firma. Mňa šokovalo, že RTVS bola závislá od externej firmy na prevádzkovanie webu. Už viac ako rok máme svoj web pod kontrolou,“ konštatoval Mika s tým, že je to len začiatok a web budú postupne napĺňať novým obsahom. “Boli sme prví na trhu, ktorí spojili webovú aplikáciu s konkrétnym vysielaným programom – Čo ja viem? (What do I know?). V interaktívnej práci s publikom, ktoré používa aplikácie, budeme pokračovať,“ pripomína. Novinkami jesene 2014 sú aj mobilné aplikácie Zelená vlna a iRádio, dodal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika a nevylúčil, že prídu ďalšie produkty pre používateľov aplikácií a nových médií.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.