22. 5. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruský regulačný orgán Roskomnadzor varoval spoločnosti Google, Twitter a Facebook, že porušujú ruské zákony týkajúce sa internetu. Hovorca regulačného úradu Vadim Ampelonsky zároveň vo štvrtok uviedol, že spoločnosti riskujú zablokovanie, ak ich činnosť nebude v súlade s pravidlami. "V našich listoch pripomíname spoločnostiam dôsledky porušovania legislatívy,“ povedal. Zároveň uviedol, že vzhľadom na šifrovaciu technológiu, ktorú tieto tri firmy používajú, Rusko nemá možnosť blokovať konkrétne internetové stránky, takže blokovanie určitého obsahu je možné jedine zablokovaním celej služby.
Roskomnadzor žiada spoločnosti, aby rešpektovali internetové zákony, ktoré kritici prezidenta Vladimira Putina považujú za cenzúru. Podľa ruských zákonov musia spoločnosti Google, Twitter a Facebook odovzdávať informácie o blogeroch, ktorí majú viac ako 3 tisíc čitateľov denne. Taktiež musia blokovať prístup na stránky, ktorých obsah podľa úradu Roskomnadzor vyvoláva "neschválené protesty a nepokoje“.
Spoločnosť Facebook uviedla, že na vládne žiadosti o údaje odpovedá v súlade s politikou spoločnosti a v súlade s regionálnymi zákonmi a medzinárodnými štandardmi. Z údajov na stránke spoločnosti vyplýva, že firma Facebook odmietla obidve z dvoch žiadostí ruskej vlády o údaje o užívateľoch. Na druhej strane spoločnosť poskytla americkým súdom údaje v takmer 80 prípadoch zo 14 tisíc žiadostí.
V podobnej miere komunikuje s americkými súdmi aj spoločnosť Twitter. V druhej polovici minulého roka však spoločnosť odmietla 108 žiadostí ruskej vlády. Firma Google reagovala na žiadosti ruskej vlády v piatich percentách zo 134 žiadostí. To je taktiež výrazne menej ako v prípade komunikácie s americkými úradmi.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Posledný televízny duel prezidentských kandidátov v Poľsku, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok večer, priniesol u voličov jasné víťazstvo Bronislawa Komorowského. Úradujúci prezident krajiny urobil lepší dojem na 45 percent oslovených, kým jeho vyzývateľa Andrzeja Dudu videlo v tomto postavení 30 percent respondentov. Ostávajúcich 25 percent odpovedalo "ťažko povedať" alebo jednoducho nevedelo odpovedať.
Vyplynulo to z telefonického prieskumu verejnej mienky inštitútu Millward Brown pre spravodajskú televíziu TVN24
V inom prieskume, ktorý sa týkal troch blokov 70-minútového súboja kandidátov pred televíznymi kamerami, sa takmer polovica opýtaných vyjadrila, že najviac podnetov pre rozhodnutie koho voliť získala v druhej časti týkajúcej sa ekonomických otázok. Ostávajúce dva bloky, vnútropolitický a zahraničnopolitický, získali približne štvrtinu hlasov voličov.
Analytici však upozorňujú, že štvrtkový duel nebude mať veľký vplyv na nedeľňajšie výsledky hlasovania, pretože väčšina voličov už má svojho favorita a navyše majú kandidáti, vzhľadom na sobotňajšie moratórium, krátky čas na prípadné využitie slabých stránok rivala alebo jeho problematických názorov z diskusie.
Taktiež sa zhodujú, že kým prvý televízny duel výrazne ovplyvnil kampaň pred rozhodujúcim druhým kolom, ten druhý vnímali ako miestami chaotický, nezriedka neprehľadný, aj keď mimoriadne ostrý.

Dva muži zajatí počas uplynulého víkendu v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny sa o svojom prepustení z ozbrojených síl Ruskej federácie, ktoré údajne podpísali ešte vlani v decembri, dozvedeli až teraz od novinárov. Informovala o tom dnes ukrajinská agentúra UNIAN s odvolaním sa na ruský denník Novaja gazeta, ktorého spravodajca sa s ruskými zajatcami stretol.
Zajatec Alexandr Alexandrov novinárovi denníka na otázku, či je príslušníkom ruskej armády, odpovedal: "Som občanom Ruskej federácie. Vojakom v aktívnej službe. Nijakú žiadosť o prepustenie z armády som nepísal".
Informáciu, že vojakom ruskej armády nie je od decembra roku 2014, počul prvýkrát od novinára. "Nevedel som to. Pravdu povediac, teraz ste ma trochu šokovali," uviedol Alexandrov.
Vyhlásil, že nie je žiadnym teroristom a na Ukrajine bol na rozkaz nadriadených. Alexandrov súčasne vyhlásil, že nechápe, prečo sa ho zrieka nielen ruská armáda, ale aj jeho žena, ktoré pre ruské médiá potvrdila, že jej manžel už nie je vojakom Ruskej federácie a že o jeho ceste na východ Ukrajiny nevedela.
Informáciu o podaní žiadosti o uvoľnenie z ruských ozbrojených síl poprel aj druhý zajatec, Jevgenij Jerofejev, ktorý uviedol, že sa s Alexandrovom ocitli "v informačnom vákuu" a nevedia, čo sa deje. Kritizoval, že doteraz ich nekontaktoval žiadny predstaviteľ Ruska. "Som občanom Ruska. Neviem, čo sa deje a ako sa to celé skončí," konštatoval.
Ukrajinská tajná služba SBU začiatkom tohto týždňa oznámila, že oboch zajatcov na Ukrajine obvinia z členstva v teroristickej organizácii. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v tejto situácii znova zopakoval, že v Donbase nie sú žiadni ruskí vojaci, i keď ruské ministerstvo obrany žiada prepustenie oboch zajatcov.
Na žiadosť novinára denníka Novej gazety o komentár tvrdenia Kremľa, že na Ukrajine ruská armáda nie je, Alexandrov uviedol: "Ako vidíte, je. Len je nevýhodné priznať to".
Novaja gazeta píše, že obaja muži sú momentálne hospitalizovaní a zotavujú sa zo zranení. Nemocničné krídlo, v ktorom sa nachádzajú ich izby, stráži viacero mužov v civile. Navštívili ich už predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, Červeného kríža, advokát i psychológ. V súlade s medzinárodným právom majú možnosť navštíviť ich aj pracovníci ruského konzulátu, doteraz však tak neurobili, uviedla Novaja gazeta.

Copyright © TASR 2015