8. 6. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Iránska ochranka v nedeľu v Teheráne zabránila skupine poslancov Európskeho parlamentu, aby sa stretli so zahraničnými novinármi. Veliteľ ochranky sa novinárom na dôvažok vyhrážal represiami, ak by incident napriek zákazu snímali kamerou alebo fotografovali. Informovala o tom dnes televízia al-Arabíja.
Stretnutie s novinármi sa malo konať v hoteli, v ktorom bola ubytovaná delegácia poslancov europarlamentu vedená predsedom jej zahraničného výboru Elmarom Brokom. Polícia však Brokovi zabránila hovoriť so zahraničnými novinármi, a to najprv v hoteli a potom aj pred ním. Veliteľ jednotky "národnej bezpečnosti" Brokovi oznámil, že "nemá právo hovoriť so zahraničnými novinármi". Poslanec nakoniec sa vrátil do hotela len so štábom jednej z iránskych televízií.
Brok v reakcii na incident vyjadril ľútosť "nad starým prístupom, ktorý nemá nič spoločné s novou politikou Iránu". Uviedol tiež, že "tento nešťastný incident nepokazil dojem z návštevy". Dodal, že dohodnutý rozhovor pre iránsku televíziu napokon anuloval.
Vedenie hotela podľa al-Arabíje nemalo povolenie na zorganizovanie tlačovej konferencie a nikto ho ani neupozornil na Brokovu schôdzku so zahraničnými novinármi. Západné médiá v tejto súvislosti pripomenuli, že aktivity novinárov v Iráne, najmä tých zo zahraničia, sú ostro sledované, pričom žurnalisti na prácu potrebujú celý rad povolení.
Brok bol v Teheráne na dvojdňovej návšteve, ktorá sa konala na pozvanie jeho iránskeho kolegu Aláeddína Burudžerdího. Europoslanci sa stretli s vedením parlamentu i viacerými predstaviteľmi vlády. Cieľom návštevy bolo vyslať signál o odhodlaní europarlamentu obnoviť dôveru vo vzťahoch medzi EÚ a Iránom v čase, keď táto krajina vedie s mocnosťami rokovania o svojom jadrovom programe, informoval Brok.
Rozhovory europoslancov s iránskymi kolegami sa týkali aj situácie na Blízkom východe, najmä v Sýrii, Iraku a Jemene, problematiky pašovania drog z Afganistanu a klimatických zmien, dodala al-Arabíja.

Americká internetová televízia Netflix plánuje na jeseň tohto roka vstúpiť na trh do Talianska a Portugalska. Je to súčasť jej strategického plánu rozšíriť svoje služby v priebehu dvoch rokov do 200 krajín sveta. Informovala o tom agentúra Reuters.
Netflix so sídlom v Silicon Valley bola založená v roku 2007 a preslávila sa tým, že zmenila spôsob sledovania televízie. V rámci predplatného, ktoré je pomerne nízke (zhruba 7,3 eura), môže totiž užívateľ sledovať čokoľvek z jej ponuky a kedy sa mu zachce. Vďaka Netflixu sa tak vo svete rozšírilo sledovanie jednotlivých dielov seriálu v rade za sebou. Netflix zatiaľ pri expanzii brzdia vysielacie práva na rôzne programy v rôznych častiach sveta. Ale už o nich rokuje a darí sa jej dosahovať pokrok.
Od októbra tak začne Netflix ponúkať užívateľom internetu v Taliansku a Portugalsku svoje služby. Za predplatné budú môcť sledovať vybrané seriály a filmy v televízii, ale aj v počítačoch, tabletoch alebo smartfónoch. Spoločnosť by chcela už na jeseň vstúpiť aj na španielsky trh.
Služby Netflix sú zatiaľ dostupné vo viac ako 50 krajinách sveta, z toho v 13 európskych štátoch. Po spomalení rastu v USA sa rozhodla expandovať do sveta.

Copyright © TASR 2015

Americký herec Leonardo DiCaprio žaluje francúzsky magazín Oops!. V máji totiž jeho redaktori napísali, že 40-ročný rodák z Hollywoodu čaká dieťa s barbadoskou speváčkou Rihannou, no s ich potomkom nechce mať nič spoločné. Od časopisu teraz žiada verejné ospravedlnenie a odškodné vo výške 18-tisíc eur. V prípade, ak by sa Oops! neospravedlnil, bude herec požadovať ďalších 10-tisíc eur. DiCaprio si vraj predmetnú titulnú stranu a článok všimol počas návštevy 68. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Majiteľa magazínu Oops! Frédérica Truskolaského hercovo rozhodnutie podať žalobu zaskočilo. Pre portál Gossip Cop priznal, že vedeli, že príbeh o DiCapriovi a Rihanne nie je pravdivý. Rozhodli sa ho vydať preto, že si mysleli, že by interpretka mohla byť tehotná, neboli si tým však istí. Súdne pojednávanie sa má uskutočniť 16. júna.
Leonardo DiCaprio si vyslúžil chválu kritiky už na začiatku hereckej kariéry za výkony v snímkach Zo života chlapca (1993), Čo žerie Gilberta Grapea (1993), Basketbalistov denník (1995), Rómeo a Júlia (1996) či Marvinova izba (1996). Celosvetovo sa však preslávil zásluhou blockbusteru Titanic (1997), v ktorom si zahral po boku Kate Winslet. S ňou sa po jedenástich rokoch ukázal aj v romantickej dráme Núdzový východ (2008). DiCaprio má na konte päť nominácií na Oscara, pričom dve z nich sú za film Vlk z Wall Street (2013), a to v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe i ako producent snímky. Na konte má desať nominácií na Zlatý glóbus, pričom dva razy sa mu nomináciu podarilo premeniť na víťazstvo, a to v roku 2005 vďaka snímke Letec (2004) a druhý Zlatý Glóbus získal za výkon vo filme Vlk z Wall Street (2013). Zahral si tiež v snímkach Pláž (2000), Gangy New Yorku (2002), Chyť ma, ak to dokážeš (2002), Krvavý diamant (2006), Pavučina lží (2008), Prekliaty ostrov (2010), Počiatok (2010), J. Edgar (2011), Divoký Django (2012) alebo Veľký Gatsby (2013).

Americká herečka Vera Farmiga sa predstaví vo filme Special Correspondents. Príbeh komédie sa bude zameriavať na rozhlasového moderátora, ktorý začne šíriť nepravdivé vojnové správy. Toho stvárni austrálsky herec Eric Bana. V snímke si zahrajú aj Kelly Macdonald, Kevin Pollak, Benjamin Bratt, America Ferrera, Raúl Castillo alebo Ricky Gervais, ktorý má na starosti aj scenár a réžiu. Spoločnosť Netflix by mala film uviesť na budúci rok.
Štyridsaťjedenročná Vera Farmiga sa predstavila v snímkach ako napríklad Poprava (1998), Jeseň v New Yorku (2000), Mandžuský kandidát (2004), Anjeli s oceľovým hlasom (2004), Zbesilý útek (2006), Krádeže a vlámania (2006), Na druhej strane (2006), Chlapec v pruhovanom pyžame (2008), Sirota (2009), Zdrojový kód (2011), V zajatí démonov (2013), Middletonská romanca (2013) či Sudca (2014). Účinkovala tiež v seriáli Batesov Motel (2013 - 2015). Za herecký výkon vo vedľajšej úlohe snímky Lietam v tom (2009) si vyslúžila nominácie na Oscara, Zlatý glóbus alebo cenu BAFTA.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.