17. 6. 2015

Zlatý žobrák 2015

Zlatý žobrák 2015

Do súťažnej prehliadky v 21. ročníku medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák sa prihlásilo okolo 300 filmov zo 49 krajín. „Medzinárodná porota z nich do finále vybrala 30. Tie zabojujú o najvyššie ocenenie - sošku Zlatého žobráka v troch sekciách,“ informovala riaditeľka festivalu Eva Děkanovská.
Festival sa tento rok bude konať nielen v Košiciach, ale aj na Ukrajine. Do Užhorodu vycestuje zhruba päťdesiat účastníkov z 12 krajín. „Chceme, aby festival za hranicami prebiehal tak ako u nás. Účastníci si pozrú vybrané finálové filmy a zúčastnia sa na workshopoch a diskusiách. Hlavnou témou bude súčasná situácia na Ukrajine očami tamojších novinárov, ale aj diskusia o budúcnosti demokratizačných procesov na ukrajinskej ceste do EÚ,“ hovorí Děkanovská. Uviedla, že v panelovej diskusii na tému Úloha médií v rozvoji demokracie a procese integrácie do EÚ vystúpi slovenský politológ Grigorij Mesežnikov, Vladimír Borovič zo Srbska a zástupcovia európskych a ukrajinských médií. Moderátorom diskusií bude francúzsky novinár Ed Baumeister.
Medzinárodný festival lokálnych televízií, ktorý sa bude konať oddnes 17. až 20. júna v Košiciach a v Užhorode, si zobral pod patronát podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. „Vážime si, že myšlienku unikátneho festivalu opäť podporila osobnosť uznávaná nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Pán Lajčák náš festival pozná, spolupracovali sme s ním ešte v časoch, keď bol veľvyslancom SR v Srbsku,“ povedala Eva Děkanovská. Záštitu nad festivalom lokálnych televízií tento rok prevzal aj predseda KSK Zdenko Trebuľa a primátor mesta Košice Richard Raši.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.