21. 8. 2015

Slovensko nedostalo odpoveď na protestný list od ruskej štátnej televízie

Slovensko nedostalo odpoveď na protestný list
od ruskej štátnej televízie




Slovensko trvá na rešpektovaní historickej pravdy aj o udalostiach z roku 1968, ktoré znamenali pre jeho občanov veľkú a dlhotrvajúcu tragédiu. Pri príležitosti 47. výročia invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa to dnes vyhlásilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.
Upozornilo, že slovenské veľvyslanectvo v Moskve nedostalo žiadnu odpoveď na list adresovaný vedeniu Ruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti (VGTRK), ktorým oficiálne protestovalo proti dokumentu "Varšavská zmluva – odtajnené stránky" odvysielanému v máji tohto roku. Vedenie VGTRK podľa ministerstva odignorovalo i ďalší list, ktorý ponúkal aj sprostredkovanie oficiálneho slovenského pohľadu na udalosti augusta 1968.
Tvrdenia v dokumente Slovensko považuje za pokus o prepisovanie dejín a falšovanie historickej pravdy o invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Autorský komentár v ňom obsahoval nepravdy a staré ideologické klišé. Na problém osobne upozornil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák ruského rezortného partnera Sergeja Lavrova.
"Odvysielanie nepravdivých a pravdu skresľujúcich konštrukcií, ako aj nezáujem VGTRK o komunikáciu, je o to zarážajúcejšie, že Slovenská republika dôrazne a jednoznačne odmieta všetky pokusy o účelové prepisovanie histórie v prípade oslobodenia Európy od nacizmu a spochybňovania podielu Červenej armády na jeho porážke. Víťazstvo zostane víťazstvom a okupácia zostane okupáciou," skonštatovalo ministerstvo.
Vo vyhlásení sa pripomína, že invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa znamenala začiatok viac ako dvadsaťročnej sovietskej okupácie krajiny. Udalosti predstavujú temnú kapitolu v histórii tradične dobrých slovensko-ruských vzťahov.
"Slovenská republika oceňuje, že najvyšší politickí predstavitelia Ruskej federácie sa v minulosti oficiálne dištancovali a ospravedlnili za inváziu z augusta 1968 a následnú okupáciu. "Predpokladom konštruktívneho rozvoja dvojstranných vzťahov je vysporiadanie sa s minulosťou podložené historickými faktami," doplnil rezort diplomacie.
Lajčák hovoril o dokumente s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom 1. júna v Moskve, kde sprevádzal premiéra Roberta Fica na jeho pracovnej návšteve. Dozvedel sa, že šéf ruského rezortu diplomacií nevedel o jeho odvysielaní. Lavrov to podľa jeho slov zobral na vedomie s poľutovaním, pričom povedal, že ruská vláda nekontroluje program a vysielanie tejto televízie.
Dokument odvysielaný ruskou štátnou televíziou Rossija 1 dňa 23. mája 2015 označilo slovenské ministerstvo zahraničných vecí za zavádzajúci.
"Dokumentárna snímka v pasáži o vojenskej invázii a následnej 20-ročnej okupácii Československa sovietskymi vojskami použila nepravdy a staré ideologické klišé, od ktorých sa v nedávnej minulosti postupne dištancovali sovietski aj ruskí predstavitelia, ktorí sa za inváziu a následnú okupáciu aj oficiálne ospravedlnili," uviedol pre TASR hovorca MZV Peter Stano.


Copyright © TASR 2015