13. 10. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kanadský novinár pracujúci pre anglické vysielanie panarabskej televízie al-Džazíra Mohamed Fahmy, ktorého v septembri prepustili z egyptského väzenia, sa vrátil do vlasti. Informovala o tom  agentúra Associated Press.
Fahmy pre AP uviedol, že do kanadského Toronta sa vrátil v nedeľu a že chvíľu svojho návratu domov si vo väzení dlho predstavoval. Fahmyho návratom sa končí jeho takmer dva roky trvajúci prípad, ktorý vyvolal pochybnosti o dodržiavaní slobody prejavu zo strany egyptských úradov.
Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí udelil 23. septembra milosť 100 väzňom, medzi ktorými boli aj Fahmy a jeho egyptský kolega Bahir Muhammad. Amnestiu dostala aj tretia osoba v prípade al-Džazíry, ktorý sa týka mnohých ďalších obžalovaných vrátane austrálskeho novinára Petra Gresta, ale nebola zverejnená jej totožnosť. Gresta deportovali z krajiny už skôr v priebehu roka.
Trojicu novinárov vlani odsúdili na tri roky väzenia za šírenie "nepravdivých správ" a zaujatých reportáží. Verdikt vyniesol káhirský trestný súd v opakovanom procese v rámci medzinárodne sledovanej kauzy, ktorá sa ťahá od konca roku 2013.
Troch žurnalistov al-Džazíry však najprv vlani v júni odsúdili na sedem až desať rokov väzenia. Ich odsúdenie v súvislosti s výkonom povolania vyvolalo medzinárodné pobúrenie. Začiatkom tohto roka egyptský najvyšší súd pôvodné rozsudky zrušil a nariadil konanie nového procesu, ktorý sa skončil dnešným verdiktom.
Trojica novinárov čelila obvineniam z napomáhania terorizmu a ohrozovania bezpečnosti Egypta.
Egyptské úrady ich zatkli v decembri 2013, niekoľko mesiacov po vojenskom prevrate v Egypte, počas ktorého armáda zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Dve afganské televízne stanice - Tolo TV a 1TV - označila dnes militantná organizácia Taliban za svoje "vojenské ciele" a novinárov, ktorí v oboch médiách pracujú, nazvala "nepriateľským personálom". Informovala o tom agentúra DPA.
Taliban dnes zároveň vyzval všetkých Afgancov na to, aby programy oboch staníc, ktoré voči tejto organizácii podľa jej vlastného vyjadrenia zastávajú "neúctivý a nepriateľský" postoj, prestali pozerať.
Tolo TV aj 1TV v uplynulom čase spravodajsky pokrývali intenzívne boje v meste Kundúz na severe krajiny, z ktorého afganské sily po ťažkých bojoch vytlačili ozbrojencov Talibanu.
"Som hrdý na to, že môžem povedať, že naši ľudia budú vždy informovať bez predpojatosti a strachu. Nezastraší nás žiadna skupina," uviedol riaditeľ mediálnej spoločnosti Moby Group, ktorá zastrešuje aj televíznu stanicu Tolo TV.
"Vyhlásenie Talibanu o hrozbe (voči staniciam aj žurnalistom) je porušením medzinárodných dohovorov, islamského práva aj ľudských práv," vyhlásil na margo incidentu šéf výboru, ktorý sa zapodieva bezpečnosťou afganských novinárov (AJSC).
Zároveň dodal, že AJSC vyhlásenie Talibanu odsudzuje a podporuje obe televízne stanice, ktoré podľa neho správy prinášali v súlade s "pravidlami slobody prejavu".
Podľa údajov AJSC bolo v tomto roku voči novinárom v Afganistane zaznamenaných až 67 hrozieb a násilných incidentov, pričom traja afganskí novinári v rovnakom čase zahynuli za nejasných okolností.

Copyright © TASR 2015