27. 10. 2015

RÚ NEWS

RÚ NEWS

Vysokým platbám za volania na čísla so zvýšenou tarifou sa dá predísť. Pred každým volaním sa volajúci dozvie, že volá na službu so zvýšenou tarifou. Túto informačnú povinnosť uložil telefónnym operátorom Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) a trvá už od januára tohto roka. Podľa slov jeho hovorcu Romana Vavra sa tak už nemôže stať, aby niekto omylom, nechcene, bez toho, aby si toho bol vedomý, pretelefonoval vysokú sumu pri volaniach na rôzne súťaže, hlasovanie, či veštenie v médiách.
"Okamžite pred spojením volania sa spustí oznámenie v slovenskom jazyku s informáciou o tom, že volá na službu so zvýšenou tarifou. V tej chvíli môže hovor ešte pred tarifikáciou ukončiť. Ak sa niekto napríklad obáva, že jeho telefón by mohol byť na takéto volanie zneužitý, môže si dať u svojho telefónneho operátora bez poplatku zablokovať odchádzajúce volania, SMS alebo služby multimediálnych správ (MMS) na tieto čísla," upozornil hovorca. Doplnil, že čísla so zvýšenou tarifou sú z množín (0)900, (0)97 a (0)98.
"Regulačný úrad a ďalšie štátne orgány už v minulosti upozorňovali občanov, aby sa pred takýmto volaním dôkladne oboznámili s podmienkami súťaže a s cenou volania. Najviac ohrozenými skupinami sú deti a starší ľudia," skonštatoval Vavro. Reagoval tak na rôzne súťaže v slovenských médiách, ktoré jeden z divákov na základe ním vykonanej analýzy označil za podvodné. Ich podstatou sú jednoduché otázky, na ktoré súťažiaci divák odpovedá telefonicky volaním na číslo so zvýšenou tarifou - audiotextové číslo. Podozrenia z podvodu riešia orgány činné v trestnom konaní, ktoré podľa zákona o elektronických komunikáciách môžu zabrániť podvodnému konaniu alebo zneužitiu tak, že uložia telekomunikačným operátorom, aby zablokovali prístup k číslam alebo službám a zadržali platby za ne.
Vavro pripomenul, že približne rok dozadu Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) a česká Rada pro rozhlasové a televizní vysílaní spoločne varovali divákov pred podvodnými televíznymi súťažami. RVR následne za takéto televízne súťaže ukladala pokuty. "Náš regulačný úrad sa neuspokojil len s upozorňovaním občanov, ale urobil konkrétne kroky, ktorými sa predchádza šoku volajúcich z vysokého účtu, ku ktorým by dochádzalo po nechcených volaniach na služby so zvýšenou tarifou," zdôraznil Vavro.

Copyright © TASR 2015