27. 10. 2015

Svetový deň audiovizuálneho dedičstva

Svetový deň audiovizuálneho dedičstva


Svetový deň audiovizuálneho dedičstva (27.10.) si pripomenú v bratislavskom Kine Lumiére. Slovenský filmový ústav (SFÚ), jediná štátna pamäťová organizácia v oblasti audiovízie na Slovensku, v ňom uvedie dva zdigitalizované filmy. "Premietne sa zdigitalizovaná a zreštaurovaná verzia historického filmu Miloslava Luthera Zabudnite na Mozarta (1985) a majstrovské dielo nemej éry kinematografie Východ slnka (1927) nemeckého režiséra Friedricha W. Murnaua s hudobným sprievodom," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ.
Film Zabudnite na Mozarta o živote a záhadnej predčasnej smrti slávneho rakúskeho hudobného skladateľa budú môcť dnes večer o 18.00 vidieť diváci v novej obrazovej a zvukovej kvalite. Proces jeho digitalizácie sa realizoval vďaka projektu Digitálna audiovízia v novovybudovanom digitalizačnom pracovisku SFÚ v suterénnych priestoroch Kina Lumiére. Celkovo trval od prípravných prác, cez digitalizáciu a reštaurovanie obrazovej a zvukovej stopy až po výrobu digitálneho kinomástru DCP a mástru pre dlhodobú archiváciu osem mesiacov. Na filme bolo zdigitalizovaných 136.025 políčok a na celom procese sa v trojzmennej prevádzke podieľalo 46 pracovníkov vrátane skeneristov, retušérov, strihačov, koloristu, zvukového majstra, filmových archivárov a ďalších odborníkov.
Pri príležitosti Svetového dňa audiovizuálneho dedičstva uvedú v Lumiéri v stredu 28. októbra aj digitalizovanú verziu filmu Východ slnka z roku 1927. Milostný príbeh farmára, ktorý hovorí o hĺbke ľudských citov a vplyve prvotného pobláznenia láskou, je dielom Friedricha Wilhelma Murnaua, významného predstaviteľa nemeckého expresionizmu a nemého obdobia kinematografie vôbec. Pri prvom udeľovaní cien americkej Akadémie filmový umení a vied získal až tri Oscary vrátane ceny za najlepší film. Na špeciálnej projekcii so začiatkom o 18.30 h ho premietnu so živým hudobným sprievodom Petra Zagara, Jozefa Eliáša a Csabu Rácza. Film je súčasťou nekomerčnej putovnej prehliadky Projekt 100 a SFÚ ho v zdigitalizovanej podobe uvádza do slovenských kín v spolupráci s Asociáciou slovenských filmový klubov.

Copyright © TASR 2015