11. 12. 2015

ÚV SR: Tlačová rada SR nezaujala stanovisko k porušeniu zákonov Denníkom N a Sme

Úrad vlády SR
Tlačová rada SR nezaujala stanovisko k porušeniu zákonov 
Denníkom N a Sme


Úrad vlády SR vyjadril vážne znepokojenie nad rozhodnutím Tlačovej rady SR ohľadom sťažností Denníka N a denníka Sme. Uvádza sa to v dnes zverejnenom stanovisku.
Členovia Tlačovej rady na zasadnutí 7. decembra rozhodli, že Úrad vlády porušil slobodu tlače a obmedzil prístup novinárov vyššie spomenutých denníkov k informáciám. Rada preto vyslovila nad postupom ÚV SR vážne znepokojenie.
„Keďže je Tlačová rada SR kreovaná nominantmi vydavateľov periodickej tlače, tak sa takýto záver dal očakávať,“ reaguje v stanovisku Tlačový a informačný odbor ÚV SR. Domnieva sa, že záver je spochybniteľný.
Úrad vlády vyslovil vážne znepokojenie nad tým, že „Tlačová rada SR nezaujala stanovisko k preukázateľnému porušeniu zákonov zo strany Denníka N a denníka SME“.
ÚV SR trvá na tom, že pri komunikácii so všetkými médiami postupuje v zmysle platnej legislatívy.
Denník N a denník SME spoločne podali v apríli sťažnosť na Tlačovú radu SR (TR SR), kde uviedli, že premiér, resp. Úrad vlády SR odmietol poskytovať informácie redaktorom týchto denníkov.
"TR SR žiadosť preskúmala, požiadala šéfredaktorov denníkov o konkretizáciu sťažnosti, na aké otázky úrad premiéra neodpovedal a následne požiadala o vyjadrenie tlačový a informačný odbor vlády," uviedla tajomníčka rady Oľga Janíková v stanovisku zaslanom TASR.
Podľa rady z obsahu mailov redaktorov Denníka N vyplýva, že položené otázky sa týkali vecí, o ktorých patrí novinárom právo i povinnosť verejnosť informovať. Obdobne vecami legitímneho záujmu novinára boli podľa TR SR aj otázky redaktorov denníka SME.
"Za tejto situácie je nepochybné, že neposkytnutie odpovedí na tieto otázky obmedzilo slobodný prístup novinára k informáciám za účelom ich ďalšieho šírenia verejnosti," uvádza sa ďalej v stanovisku.
Tlačová rada tvrdí, že sa zaoberala aj otázkou, či takýto postup je ospravedlniteľný dôvodmi, pre ktoré Úrad vlády Slovenskej republiky informácie poskytnúť odmietol.
"Prístup novinára k informáciám nie je neobmedzený a nemožno toto jeho právo vykladať tak, že každý štátny orgán je povinný okamžite poskytnúť novinárovi odpovede na akékoľvek otázky a spôsobom, ktorý novinár žiada. Na druhej strane však obmedziť toto právo novinára na prístup k informáciám nemožno svojvoľne a tobôž bez dostatočných dôvodov, iba selektívne vo vzťahu k niektorému médiu," konštatuje sa vo vyjadrení.
Dôvodom neposkytnutia informácií malo byť skoršie správanie novinára, ktorý uverejnil v periodiku informácie, ktoré boli nepravdivé, či poškodzujúce premiéra a periodikum odmietlo uverejniť ich opravu.
"V tomto prípade žiadnou okolnosťou nie je spochybnená poctivosť úmyslu novinára žiadať a využiť na informovanie verejnosti informácie od Úradu vlády SR. Za tejto situácie preto postup Úradu vlády SR, ktorý nadradil iné dôvody nad záujem verejnosti prijímať informácie prostredníctvom médií, neobstojí," dodala Tlačová rada SR.