9. 12. 2015

ANTI& KORUPCIA

ANTI&KORUPCIA

Opäť v Prešove a opäť s podporou úradu vlády sa uskutoční vernisáž výstavy kresleného humoru ANTI&KORUPCIA v rámci tradičného podujatia: Kýchanie mozgu - od kalokagathie k hypochondrii a späť. Súťaž a výstava Kýchanie mozgu sa realizuje od roku 2011 a po temer troch desaťročiach je pokračovaním Minigalérie humoru, ktorá pôsobila v Dome kultúry v Prešove.
      Vernisáž aktuálnej výstavy sa uskutoční v stredu 9. decembra 2015 o 19.00 h v prešovskom Wave klube. Organizátorom podujatia, ktoré finančne podporilo aj veľvyslanectvo USA na Slovensku a ktorá sa koná pod záštitou primátorky Prešova Andrey Turčanovej, je Prešovská rozvojová agentúra PRERAG, spoluorganizátorom je Úrad vlády Slovenskej republiky. Podujatie úrad podporuje po druhý raz.
      Peter Rázus z Prešovskej rozvojovej agentúry PRERAG konštatuje, že tento ročník je veľmi kvalitný čo do mien aj kresieb: "Do súťaže sa nám prihlásilo viac ako 330 autorov z 38 krajín sveta. Sú medzi nimi veľmi známe mená - doslova majstri karikatúry: Krzysztof Grzondziel, Oleg Kustovki, Silvian Melo či Jawad Takjoo a slovenských autorov zastupujú Andrej Mišánek, Bobo Pernecký, Ľubomír Kotrha, Jozef Grušpír, Ján Fiťma a ďalší. Medzinárodná porota vyberá na vernisáž to najlepšie z 756 zaslaných kresieb a zároveň udeľuje ceny. Takže víťazov sa tiež dozvieme na vernisáži v klube Wave, ktorý je zameraný na rozvoj nezávislej kultúry. Všetkých v stredu večer na ňu srdečne pozývam. Zároveň sa chcem poďakovať všetkým, ktorí pomohli pri organizácii podujatia, zvlášť úradu vlády, bez podpory ktorého by sme súťaž zorganizovali len veľmi ťažko."
      Výstava v Prešove potrvá od 9. decembra 2015 do 31. januára 2016, karikatúry budú môcť vidieť v budúcom roku návštevníci aj v ďalších regionálnych rozvojových agentúrach na Slovensku, ako aj v mestách: Bratislava, Banská Bystrica, Poprad a Vranov nad Topľou.