7. 12. 2015

Zomrela Holly Woodlawn






Zomrela Holly Woodlawn

Vo veku 69 rokov zomrela portorická transrodová herečka Holly Woodlawn. Naposledy vydýchla v nedeľu 6. decembra v Los Angeles v dôsledku rakoviny mozgu a pečene. Smutnú správu, na ktorú reagovali herec Joe Dallesandro, kapela The Dandy Warhols či spevák Marc Almond, potvrdila priateľka zosnulej Mariela Huerta.
Holly Woodlawn, vlastným menom Haroldo Santiago Franceschi Rodriguez Danhakl, sa narodila 26. októbra 1946 v portorickom Juana Díaz. Vyrastala na Floride, odkiaľ ako 15-ročná odišla do New Yorku. V 60. rokoch sa spoznala s Andym Warholom a stala sa jeho superstar. Tak označoval umelec ľudí, s ktorými spolupracoval a prezentoval sa na verejnosti. Dostala sa teda do úzkeho okruhu ľudí z jeho takzvanej Továrne, v ktorej tvoril aj režisér a scenárista Paul Morrissey. S ním nakrútila filmy Trash (1970) a Women in Revolt (1971). Woodlawn sa neskôr objavila v snímkach ako Night Owl (1993), Scathed (1995), Twin Falls Idaho (1999) či Milwaukee, Minnesota (2003) a predvlani sa ukázala v seriáli Transparent (2014). Stala sa tiež inšpiráciou úvodných viet textu piesne Walk on the Wild Side, ktorú vydal Lou Reed na albume Transformer (1972). 








©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.