10. 7. 2016

Zomrel Sydney Schanberg

Zomrel Sydney Schanberg

Vo veku 82 rokov zomrel v sobotu Sydney Schanberg, redaktor denníka New York Times, ktorého spravodajstvo o kambodžskom režime Červených Kmérov inšpirovalo tvorcov hollywoodskeho filmu The Killing Fields (Vražedné polia). Oznámil to samotný denník.
Podľa svojho bývalého kolegu Charlesa Kaisera zomrel držiteľ Pulitzerovej ceny na následky srdcového infarktu v meste Poughkeepsie v štáte New York.
Schanberg spoločne so svojím kambodžským tlmočníkom a Dithom Pranom informoval až do roku 1975 o občianskej vojne v Kambodži a o dobytí jej hlavného mesta Phnom Pénh Červenými Kmérmi. V krajine zostali, hoci iní západní novinári a diplomati ju už opustili. Pred nekončiacim sa terorom museli však aj oni nakoniec utiecť - útočisko našli na francúzskom veľvyslanectve.
Zatiaľ čo Schanbergovi sa Kambodžu podarilo opustiť, Dith to šťastie nemal a strávil nasledujúce roky v pracovných táboroch. V roku 1979 sa mu pošťastilo utiecť do Thajska a potom do USA, kde sa stretol aj so svojou rodinou. Schanberg potom napísal knihu The Death and Life of Dith Pran (Smrť a život Ditha Prana), ktorá inšpirovala britského režiséra Rolanda Joffého k nakrúteniu filmu The Killing Fields.
Dith zomrel v roku 2008 na rakovinu. Schanberg vtedy povedal, že bez neho by nemohol robiť svoju prácu.
Brutálnemu teroru Červených Kmérov padli v rokoch 1975-79 za obeť takmer dva milióny ľudí; mnoho z nich bolo zabitých na tzv. vražedných poliach.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.