21. 8. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Súd v Istanbule vydal príkaz na zatknutie oceňovanej tureckej spisovateľky a ľudskoprávnej aktivistky a obvinil ju z členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii, uviedla včera štátna tlačová agentúra Anadolu.
Novinárku Asli Erdoganovú z prokurdského denníka Özgür Gündem zatkli v piatok po vypočúvaní na istanbulskej prokuratúre. Okrem Erdoganovej, ktorá nie je v príbuzenskom vzťahu s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, zadržali úrady aj ďalších pracovníkov týchto novín, napísala tlačová agentúra AP.
Istanbulský súd pritom ešte v utorok rozhodol o zákaze vydávania tohto denníka pre jeho údajnú účasť na šírení "teroristickej propagandy". Noviny Özgür Gündem mali podľa vyjadrenia súdu pôsobiť ako "mediálny orgán" v Turecku zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).
Agentúra AP upozornila, že tento súdny verdikt padol v čase zvýšených obáv ohľadne slobody tlače v Turecku. Po júlovom pokuse o štátny prevrat turecké úrady zakázali okolo 130 novín, televíznych a rozhlasových staníc a ďalších médií. Vláda obvinila tieto médiá zo spolupráce s hnutím moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara podozrieva zo zosnovania prevratu.

Copyright © TASR 2016

Americký herec Ben Affleck bude režírovať a takisto sa predstaví v adaptácii poviedky Witness for the Prosecution (v češtine vyšla ako Svědek obžaloby, pozn. red.) anglickej spisovateľky Agathy Christie z roku 1925. Štyridsaťštyriročný rodák z kalifornského Berkeley sa spolu s Jennifer Todd a Mattom Damonom postará o produkciu projektu spoločnosti 20th Century Fox. Pod scenár sa podpíše Christopher Keyser.
Príbeh sa odohráva po vražde bohatej dedičky Emily French, ktorá všetok svoj majetok v závete prenechá ženatému Leonardovi Voleovi. Ten sa stane hlavným podozrivým z vraždy.
Adaptáciu diela v súčasnosti pripravuje aj britská televízia BBC. Do režisérskeho kresla sa posadí Julian Jarrold. V snímke sa predstavia Toby Jones, Andrea Riseborough, Kim Cattrall alebo David Haig.
Ben Affleck, celým menom Benjamin Geza Affleck-Boldt, sa do povedomia verejnosti dostal snímkami Flákači (1995) a Hľadám Amy (1997) režiséra Kevina Smitha. Preslávil sa však najmä vďaka filmu Dobrý Will Hunting (1997). Za scenár, ktorý napísal spolu s Mattom Damonom, získal Oscara a Zlatý glóbus, pričom obaja si v úspešnej dráme aj zahrali. Okrem toho účinkoval aj vo filmoch ako Zamilovaný Shakespeare (1998), Armageddon (1998), Dogma (1999), Najväčšia hrozba (2002), Otcom na plný úväzok (2004), Zabiť eso (2006), Nie je z teba až tak paf (2009), Na odstrel (2009) či v krimidráme Mesto (2010), ktorú rovnako ako snímku Zbohom baby (2007) sám režíroval. V roku 2012 na seba upozornil politickým trilerom Argo, ktorý získal Oscara v kategórii Najlepší film a samotný Affleck si za réžiu vyslúžil napríklad ceny BAFTA a DGA či Zlatý glóbus. Predstavil sa tiež v snímkach Hra na hrane (2013) a Stratené dievča (2014).

© 2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané