22. 9. 2016

Konferencia Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA)II.

Konferencia Európskej aliancie
tlačových agentúr (EANA)II.

Tlačové agentúry by mali byť súčasťou skupiny tvorcov umeleckých a žurnalistických diel, ktorých chce Európska komisia (EK) viac chrániť pred neoprávneným kopírovaním na webe. V dnešnej prezentácii na Konferencii Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) to uviedol zástupca Agence France-Presse (AFP) Christophe Walter Petit.
Petit pripomenul, že v navrhovanom prepracovaní pravidiel Európskej únie (EÚ) v oblasti autorských práv, ktoré inicioval predseda EK Jean-Claude Juncker, sa v skupine, ktorej by sa zvýšená ochrana mala týkať, zabudlo na tlačové agentúry. "Aj naša agentúra už upozornila EK, že sa v pripravovanom návrhu hovorí iba o vydavateľoch, nie priamo o tlačových agentúrach," uviedol v rozhovore pre TASR. AFP preto na konferencii hovorila o možnosti spoločne iniciovať návrh na možnosť využitia právneho nástroja, ktorý sa vo Francúzsku nazýva "droits voisins". "Je rozšírením autorského práva a umožňuje interpretom zakázať šírenie svojich diel v prípade, že nebudú za toto použitie odmenení. Malo by sa rozšíriť aj na tlačové agentúry," vysvetlil Petit. Podľa jeho slov je to spôsob, ako sa efektívne brániť proti tomu, aby internetové platformy či vyhľadávače nelegálne šírili textové i obrazové diela agentúr. "V súčasnosti sa môžu brániť individuálni autori, agentúry takúto možnosť v rámci kontentu, ktorý vydávajú, nemajú," upozornil Petit.
Možnou cestou pri riešení je i legislatívna iniciatíva na národnej úrovni, ktorá takýmto spôsobom upraví autorský zákon v príslušnej krajine. "Na pôde francúzskeho parlamentu je už návrh na to, aby agentúry mali možnosť využívať droits voisins," informoval.
Aktivitu v tejto oblasti v súčasnosti už vyvíja aj EANA. Podľa generálneho sekretára aliancie Erica Nylena by EANA chcela pripraviť analýzu pre Európsku komisiu, ktorá podporí rozšírenie nového návrhu pravidiel Únie aj o tlačové agentúry.

Copyright © TASR 2016