17. 10. 2016

Občianske združenie Aliancia za čistú hru – Clarify žiada ospravedlnenie a opravu od TV Markíza

Občianske združenie Aliancia za čistú hru –
 
 Clarify žiada ospravedlnenie a opravu od TV Markíza

Občianske združenie Aliancia za čistú hru – Clarify žiada od TV Markíza ospravedlnenie a opravu nepravdivých, pravdu skresľujúcich a dobrú povesť poškodzujúcich výrokov na jej predstaviteľa, ktoré odzneli v pondelok 10. októbra 2016 v hlavnej spravodajskej relácii Televízne noviny v čase o 19:58 hod. v dĺžke 2:19 min podľa zákona 308/2000 Z.z. o vysielaní a retransmisii.

Podľa občianskeho združenia, venujúceho sa regulácii hazardných hier, celý spravodajský príspevok, ktorý moderátor uviedol ako „spojenie síl, aby bránili automaty a rulety“, je zavádzajúcim a nepravdivým výrokom.

Občianske združenie Aliancia za čistú hru – Clarify sa dôrazne ohradzuje voči spôsobu dezinformovania divákov o akcii – odbornej konferencii s medzinárodnou účasťou, ktorú k novele zákona o hazardných hrách občianske združenie usporiadalo. Podľa ohlasov, ktorými disponuje občianske združenie, diváci boli na základe odvysielaného príspevku zavedení do omylu, že Aliancia za čistú hru - Clarify a jej citovaný predstaviteľ, riaditeľ Aliancie Rafael Rafaj sú „za hazard“ alebo „ho podporujú“, čo je zavádzajúci, dobré meno poškodzujúci a pravdu skresľujúci atak.

Aliancia za čistú hru – Clarify preto žiada TV Markíza, aby v najbližších troch dňoch opakovane od doručenia žiadosti v hlavnej spravodajskej relácii Televízne noviny so začiatkom o 19:00, hneď na jej začiatku ako prvý šot minimálne v rovnakej dĺžke odvysielala opravu zahlásením moderátora relácie s vizuálnym označením „oprava nepravdivých údajov“ tohto znenia:

„Televízia Markíza sa ospravedlňuje občianskemu združeniu Aliancia za čistú hru – Clarify a jej riaditeľovi Rafaelovi Rafajovi za odvysielanie nepravdivých a pravdu skresľujúcich výrokov, ktoré odzneli v pondelok 10. októbra 2016 pri informovaní o odbornej konferencii „Ako ďalej hazardné hry? Legislatíva-Perspektíva-regulácia“.

V predmetnom príspevku boli odvysielané nepravdivé, resp. pravdu skresľujúce informácie.

Nie je pravda, že by senátor Ivo Valenta a riaditeľ Aliancie za čistú hru – Clarify Rafael Rafaj „spojili sily, aby bránili automaty a rulety“, ako sme uviedli.

Nie je pravdou, že by odborná konferencia „bola akciou hazardnej loby“, ako odznelo v našom príspevku, ani že by Rafael Rafaj nosil – citujeme: „hráčsky smoking“. Riaditeľovi občianskeho združenia Rafaelovi Rafajovi sa týmto televízia Markíza ospravedlňuje za pravdu skresľujúci a difamujúci výrok, ktorým sme mohli uviesť divákov do omylu, že by mal podporovať hazard, byť aktívnym hráčom alebo riadiť vplyvnú prohazardnú organizáciu.

Aliancia za čistú hru – Clarify a jej riaditeľ Rafael Rafaj naopak, vystupujú za reguláciu hazardných hier, sprísnenie legislatívy, potieranie nelegálneho hazardu a presadzujú opatrenia na zvýšenú ochranu hráčov aj verejného poriadku.

Za všetky nepravdivé, pravdu skresľujúce a povesť mena Aliancie za čistú hru – Clarify alebo jej predstaviteľa Rafaela Rafaja sa televízia Markíza ospravedlňuje a poskytuje zadosťučinenie vo forme opravy nepravdivých údajov ako zmiernenie vzniknutej ujmy“.

Aliancia za čistú hru – Clarify je pobúrená bulvárnym a zavádzajúcim spracovaním informácie o konferencii, ako aj tendenčnými výrokmi redaktora Lukáša Zuzelku, ktoré poškodili dobré meno predstaviteľa aj samotného občianskeho združenia, ktoré sa venuje nie propagácii alebo lobingu, ale regulácii a sprísňovaniu podmienok pre hazardné hry.

Občianske združenie sa dôrazne ohradzuje voči podsúvaniu nepravdivých, zavádzajúcich a pravdu o 180 stupňov skresľujúcich tvrdení, ktoré v príspevku odzneli, že išlo o „akciu hazardnej loby“, alebo že český „kráľ hazardu“, senátor Ivo Valenta by „prišiel podporiť slovenských prevádzkovateľov“. Pokračovanie informácie, že „medzi vplyvné združenia patrí aj Aliancia za čistú hru“ zavádzajúcim spôsobom spája prevádzkovateľov hazardu s občianskym združením, čo je neprípustné.

Zdôrazňujeme, že Ivo Valenta bol iba jeden z troch zahraničných z celkovo deviatich vystupujúcich expertov, ktorí prezentovali svoje skúsenosti a poznatky z hazardu v oblastiach mimovládneho sektora, legislatívy, štátneho dozoru, online trendoch, skúsenostiach s prohibíciou, či liečením závislostí a patologických hráčov. Medzi nimi bol aj expert na online stávkovanie z Dánska a poradca švédskej vlády Morten Roende. Terapeutka Jana Žemličková z bratislavského Sanatória AT na konferencii ozrejmila problematiku z pohľadu závislostí a rovnako zdieľala názor, že plošný zákaz v spoločnosti nefunguje.

Aliancia za čistú hru – Clarify sa preto rovnako razantne ohradzuje aj voči hláseniam moderátora Jaroslava Zápalu, ktorý zavádzajúco a nepravdivo uviedol televízny šot slovami „Spojili sily, aby bránili automaty a rulety“.

Následné spojenie mien Rafaela Rafaja a Ivo Valentu podčiarkuje tendenčnosť a neprofesionálnosť celého televízneho šotu. Nik z Aliancie za čistú hru – Clarify sa pánom Valentom až do začiatku konferencie nestretol a nič dopredu nedohodol. Aliancia za čistú hru – Clarify razí cestu prísnych, ale adresných a systémových regulácií a maximálnej ochrany hráčov a mladistvých, prístup znižovania nadmerného počtu herní cez legislatívu, zvyšovaním minimálneho kvóra automatov a cez reformu a transformáciu na profesionálne herne. Občianske združenie navrhlo ministerstvu financií viaceré sprísňujúce opatrenia v rámci pripomienkového konania k novele zákona 171/2005 o hazardných hrách.

Antihazardné občianske združenie protestuje a vyvracia dojem asociácie z nepodarenej a za vlasy pritiahnutej metafory, že by jeho riaditeľ Rafael Rafaj nosil „hráčsky smoking“. Ak televízia Markíza nevie informovať vecne a pravdivo, ale iba bulvárne a stiera rozdiel medzi TV Novinami a TV Koninami, je to smutný obraz úpadku žurnalistiky a informovania verejnosti na Slovensku. Neprimerané a nepravdivé aforizmy redaktora televízie totiž vzbudili mylný, zavádzajúci a dobré meno poškodzujúci dojem, že by riaditeľ združenia mal údajne holdovať gamblingu, alebo pracovať v jeho prospech, čo je nielen fabulácia, ale aj zásadná lož.

Poznamenávame, že Rafael Rafaj nekonzumuje alkohol ani mäso, nikdy nefajčil a ani nikdy nehral a ani nebol v nijakej herni s automatmi alebo kasíne.

Keďže podľa ohlasov verejnosti TV Markíza týmito zavádzajúcimi náznakmi, dvojzmyselnými narážkami a urážlivými nepravdivými výrokmi výrazne poškodila renomé našej mimovládnej organizácie, zvažujeme okrem žiadosti o opravu aj všetky kroky na ochranu osobnej cti, dobrej povesti a ochranu mena, ktoré nám slovenský aj európsky právny poriadok poskytuje.

V tejto situácii dúfame, že TV Markíza neodkladne odvysiela nami požadované znenie opravy. V dobrom vedeniu tejto televízie navrhujeme, aby namiesto bulvárnosti, povrchnosti a senzáciechtivosti za každú cenu radšej svoje prostriedky venovala vzdelávaniu svojich pracovníkov v profesionálnych zručnostiach a etickom kódexe novinárov, ktoré v spravodajstve častokrát absentujú. Je smutné, ak bežný divák nevie rozpoznať, či pozerá spravodajskú reláciu Televízne noviny, alebo zábavnú šou Televízne koniny, čo je smutné a poľutovaniahodné.

Mgr. Tomáš Szmrecsányi, PhD.
zástupca riaditeľa
Aliancia za čistú hru – Clarify, O.Z.

Zdroj:
http://www.tvnoviny.sk/domace/1843975_cesky-kral-hazardu-a-rafael-rafaj-sa-postavili-proti-zakazu-herni-v-bratislave