17. 10. 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska uvedie 17. októbra o 20:00 na Dvojke interaktívny film Verdikt. Do projektu sa budú môcť zapojiť aj diváčky a diváci, ktorí po odvysielaní prvej časti snímky rozhodnú o jej konci.Dej sa bude zameriavať na armádneho pilota, ktorý zostrelí bez rozkazu nadriadených civilné lietadlo unesené teroristami. Pilot ospravedlňuje svoj čin tvrdením, že síce zomreli desiatky ľudí, no zachránil tisíce návštevníkov futbalového štadiónu, ktorý bol cieľom teroristov. Muž sa ocitne pred súdom, pričom o verdikte budú môcť rozhodnúť hlasovaním na www.rtvs.sk samotní diváci. Televízia následne na základe hlasovania odvysiela záverečnú časť filmu, v ktorej uznajú pilota vinným alebo nevinným.
Do projektu sa zapojili aj televízie v Českej republike, Rakúsku, Švajčiarsku a Nemecku, pričom v každej krajine môže hlasovanie divákov skončiť inak. "S projektom Verdikt sme sa po prvý raz stretli minulý rok na veľtrhu Mipcom v Cannes, kde nás s ním zoznámil Ján Mojto zo štúdia Beta. Oslovila nás predovšetkým kvalita spracovania tejto spoločensky aktuálnej témy, keďže autori sa nekĺžu iba po povrchu a nesnažia sa morálne otázky spojené s týmto problémom zľahčovať či bulvarizovať. Tvorcovia sa rozhodli ísť do hĺbky a navyše divákom dávajú šancu, aby sa zapojili do procesu rozhodovania," uviedol televízny programový riaditeľ RTVS Tibor Búza.
Po odvysielaní celého filmu bude nasledovať diskusia v štúdiu RTVS s moderátorom Michalom Havranom a jeho hosťami. Témou bude práve samotné rozhodnutie divákov a aktuálne otázky, ktoré sa týkajú svetovej bezpečnosti a terorizmu.


 Teroristi unesú civilné lietadlo a smerujú s ním k futbalovému štadiónu, ktorý je plný ľudí. Armádny pilot lietadlo zostrelí bez rozkazu svojich nadriadených a ocitne sa pred súdom. Argumentom jeho obhajoby je, že síce spôsobil smrť desiatok ľudí v lietadle, ale zachránil desiatky tisíc ľudí na štadióne. Je vinný, alebo nevinný? Je možné ospravedlniť smrť nevinných ľudí záchranou iných? O tom, aký verdikt by mal nad pilotom padnúť budú v reálnom čase po odvysielaní prvej časti filmu rozhodovať samotní diváci. Interaktívny film Verdikt sa začína už v pondelok 17. októbra od 20.00 h na Dvojke. Diváci budú môcť sledovať celý filmový večer v televíznom vysielaní ako aj on-line na webe www.rtvs.sk. Na webe RTVS bude po televíznom odvysielaní divákmi zvoleného záveru filmu sprístupnená aj verzia, za ktorú hlasovalo menej divákov.
Priebeh filmového večera spojeného s diváckym hlasovaním
Po odvysielaní prvej časti filmu prebehne hlasovanie divákov, ktoré spustí a ukončí moderátor Michal Havran. Po zrátaní SMS a online hlasov bude nasledovať prezentácia výsledkov hlasovania a následne sa odvysiela divákmi zvolená verzia 2. časti filmu (VINNÝ alebo NEVINNÝ). Po jej skončení sa uskutoční záverečná diskusia s Michalom Havranom a jeho hosťami.   Ako sa bude hlasovať o verdikte?
Divácke hlasovanie sa uskutoční až po skončení prvej časti filmu.  1. SMS hlasovanie – diváci môžu hlasovať prostredníctvom SMS správy zaslanej na štvorčíslie 6677
v tvare: V (pilot je vinný) alebo N (pilot je nevinný).  2. On-line hlasovanie na webe www.rtvs.sk/verdikt – diváci môžu hlasovať aj on-line prostredníctvom webu www.rtvs.sk/verdikt, kde v hlasovacom formulári zakliknú vinný alebo nevinný.