1. 12. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hackeri na niekoľko minút prerušili vysielanie dvoch izraelských komerčných televízií a na ich frekvanciách odvysielali propagandistické video namierené voči židovskému štátu. Oznámila to dnes agentúra DPA.
Televízia Kanál 2 v utorok večer potvrdila, že došlo k narušeniu jej vysielania vo viacerých oblastiach Izraela. Rovnaké problémy mala aj televízna stanica Kanál 10.
Neznámym hackerom sa podarilo odvysielať protiizraelské video. Okrem iného sa v ňom objavilo tvrdenie, že nedávna vlna ničivých prírodných požiarov bola zaslúženým "božím trestom" pre Izrael.
Šéf izraelskej polície Roni Alsheikh uviedol, že niektoré z veľkého množstva požiarov boli založené nacionalisticky motivovanými podpaľačmi. Polícia zadržala zhruba tri desiatky podozrivých.
Požiare poškodili stovky domov v židovských aj arabských oblastiach Izraela. Jedným z najhoršie postihnutých miestá Haifa, kde boli zničené stovky bytov; svoje domovy muselo opustiť približne 75.000 ľudí, čo je približne štvrtina obyvateľov Haify.


Nemecký herec Daniel Brühl a jeho waleský kolega Luke Evans sa spoločne predstavia v pripravovanom seriáli The Alienist americkej televízie TNT. Projekt vznikne na motívy rovnomenného románu Caleba Carra (v češtine vyšiel pod názvom Psychiatr, pozn. red.) a bude sa odohrávať na konci 19. storočia v New Yorku. O réžiu série, ktorú začnú nakrúcať na začiatku budúceho roku v Budapešti, sa postará Jakob Verbruggen.
Tridsaťosemročný Brühl stvárni neúnavného kriminalistického psychológa Lászloa Kreizlera, ktorého spolu s jeho priateľom, novinárom Johnom Mooreom v podaní 37-ročného Lukea Evansa privolajú k vraždám mladých prostitútov v meste. Policajný komisár Theodore Roosevelt ich poverí tajným preskúmaním prípadu, pričom sa dvojica s pomocou psychológie a rôznych nových metód vyšetrovania dostane na stopu jednému z prvých masových vrahov v New Yorku.

Daniel César Martín Brühl González Domingo odštartoval kariéru v polovici 90. rokov minulého storočia. V roku 2003 si zahral v snímke Good Bye Lenin!, za čo získal napríklad dve Európske filmové ceny. Neskôr účinkoval vo filmoch ako Dámy v rokoch (2004), Občianska výchova (2005), 2 dni v Paríži (2007), Bournovo ultimátum (2007), Nehanební bastardi (2009), Čo keby sme žili spoločne? (2011), The Fifth Estate (2013), Najhľadanejší muž (2014), Dáma v zlatom (2015) alebo Captain America: Občianska vojna (2016). Vďaka stvárneniu Nikiho Laudu v snímke Rivali (2013) si na konto pripísal napríklad nominácie na Zlatý glóbus, cenu BAFTA či Screen Actors Guild Award.
Luke Evans je známy napríklad z filmov Traja mušketieri (2011), Vojna bohov (2011), Havran (2012), Rýchlo a zbesilo 6 (2013), Hobit: Smaugova pustatina (2013), Hobit: Bitka piatich armád (2014), Dracula: Neznáma legenda (2014), Rýchlo a zbesilo 7 (2015) či Dievča vo vlaku (2016).




Americká televízia Lifetime zverejnila prvý trailer televízneho remakeu drámy Osudové pláže z roku 1988. V novinke sa predstavia Idina Menzel a Nia Long stvárňujúce najlepšie priateľky C.C. a Hillary, ktoré si v originálnej verzii zahrali Bette Midler a Barbara Hershey. Snímka bude obsahovať aj nové verzie pôvodných skladieb ako napríklad The Glory of Love alebo Wind Beneath My Wings. Poslednú menovanú pritom možno počuť vo videu v podaní spomínanej Menzel.
Hlavnými hrdinkami Osudových pláží sú menované C.C. a Hillary, ktoré sa ako deti stretli na pláži a aj napriek rozdielnym životom sa stali najlepšími priateľkami. Snímka sleduje ich cesty za kariérou, vzťahy, materstvo a vyrovnávanie sa so stratou. Okrem spomínaných Midler a Hershey si v pôvodnej snímke, o ktorej réžiu sa postaral Garry Marshall, zahrali tiež John Heard, Spalding Gray, James Read či Mayim Bialik. Nová verzia filmu vznikla pod režisérskou taktovou Allison Anders a Lifetime ju premiérovo uvedie 21. januára.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Česká televízia ponúkne v budúcom roku šesť nových seriálov, dva historické filmy a 34 premiérových dokumentov alebo publicistických projektov. Novinkou je prvý animovaný seriál pre staršie deti alebo desať dokumentárnych cyklov a filmov o umení. Uviedol to generálny riaditeľ Petr Dvořák pri dnešnom predstavení jarného vysielacej schémy ČT.
Nový miniseriál Bohéma ukáže život hereckých hviezd za prvej republiky, Svet pod hlavou potom prostredníctvom presunu hlavného hrdinu, policajta Filipa Marvana, v čase späť náhľad do 80. rokov minulého storočia. Žandári z Luhačovíc budú rozprávať príbehy dvoch nových žandárov v období prvej republiky a dobrodružný rodinný komediálny seriál Trpaslík režiséra Jana Prušinovského bude o obyčajnej rodine stánkových z Nymburku.
Novinkou bude tiež trojdielne psychologická dráma Spravodlivosť Petera Bebjak alebo sedem dielov pokračovanie kriminálnej série Labyrint Jiřího Stracha. Televízny film Monštrum mapuje neradostný osud autora Stalinovho pomníka na Letnej a kriminálnej zápletku potom prinesie nový film Zádušný obeť o pátraní po páchateľovi vraždy mladého dôstojníka na malom meste.
Na jar sa po 15 rokoch objavia nové diely najrozsiahlejšieho dokumentárneho projektu GEN, ktorý sa zameral na osobnosti, ako je Petr Pithart, Viktor Preiss, Madeleine Albrightová, Jožka Černý alebo Martina Sáblíková.
Dokumentárny seriál Doktori sa bude venovať trom špičkovým českým lekárom, Vladimírovi Benešovi, Petru neužil a Bohumilu Zálešákovi. O Charte 77 bude päťdielny cyklus Vyhnaní po charte aj filmy o Janovi Patočka a antichartě. Tri dokumenty Čechoslováci v gulagu ukážu neznámu históriu občanov Československa v ruských lágroch.
Zo zahraničnej produkcie Česká televízia ponúkne štvrtú sériu britskej série Sherlock, tretí rad Domu z kariet, konšpiračné nórsky seriál Mamon I. a II., Minisérii BBC komplici o fiktívnej najväčšiu lúpeži hotovosti v Británii alebo špionážne seriál Nočná recepčný. ČT odvysiela aj minisérii Tutanchamon alebo nové spracovanie Winnetoua.
Na ČT Art sa diváci môžu tešiť na časozberný portrét Bořka Šípka, pokračovanie cyklu Deti zamatu, sériu šiestich snímok Woodyho Allena a siedmich filmov Jima Jarmuscha v pôvodnom znení s titulkami. Déčko potom prinesie starším detským divákom seriál Anča a Pepík na základe komiksu Lucie Lomové.

Copyright © ČTK 2016


Fínsky premiér Juha Sipilä poprel, že by sa bol pokúšal potlačiť spravodajstvo o obvineniach seba a svojej rodiny z konfliktu záujmov. Na tlačovej konferencii povedal, že sa nepokúšal ovplyvniť fínsku verejnoprávnu rozhlasovú a televíznu spoločnosť YLE ani obmedziť slobodu tlače v krajine.
Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Uviedla, že správa verejnoprávnej vysielacej spoločnosti YLE, ktorá obviňovala premiéra z konfliktu záujmov, bola v piatok stiahnutá z obehu.
Sipilä dnes vysvetľoval, že napísal do YLE niekoľko mailov, pretože "nedostal v piatok príležitosť vyjadriť sa k tomu, čo sa stalo".
Premiér, ktorý je pri moci od roku 2015, odmietol tvrdenia, že sa ocitol v konflikte záujmov kvôli tomu, že baňa na východe Fínska udelila kontrakt oceliarskej spoločnosti vlastnenej jeho príbuznými.

Nemecké tlačené vydanie gülenistického denníka Zaman sa včera posledný raz objavilo na pultoch stánkov. Jeho ústredie bolo totiž zrušené v rámci opatrení Ankary po júlovom neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v krajine, informuje agentúra DPA.
Nemecká verzia Zamanu, ktorej hlavnou cieľovou skupinou boli čitatelia z rozsiahlej tureckej diaspóry žijúcej v Nemecku, mala spojitosť s politickým hnutím tureckého exilového duchovného Fethullaha Gülena a disentom zameraným na kritiku voči tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.
Gülenovo hnutie viní turecká vláda zo spoluúčasti na plánovaní protištátneho puču. Süleyman Bag, jeden z redaktorov inkriminovaného denníka, pre DPA uviedol, že Erdogan uskutočňuje v Turecku "hon na čarodejnice" proti tým, ktorí majú niečo spoločné s týmto médiom, a zisk z reklamy od leta upadá.
Dodal, že nemecká verzia denníka, ktorá vznikla v roku 1990 v Offenbachu v Nemecku, ale od roku 2011 sídlila v Berlíne, preberá 70 percent svojho obsahu z tureckej redakcie Zamanu. Denník zamestnával sedem nemeckých novinárov a vychádzal v náklade 8000 kusov. Do konca roka bude dostupný v PDF formáte.

Copyright © TASR 2016