12. 12. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rada Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) napísala list chorvátskej vláde, v ktorom vyjadrila hlboké znepokojenie zo zaznamenaných vyhrážok voči novinárom v Chorvátsku.
Terčom hrozieb sa stala aj Branka Gabriela Valentičová, riaditeľka chorvátskej tlačovej agentúry HINA - členskej agentúry EANA. Výhražné odkazy na adresu Valentičovej boli nahlásené polícii.
Rada EANA je presvedčená, že chorvátska vláda zastáva nevyvrátiteľný názor o nevyhnutnosti bezpečnosti novinárov. Ocenila by, keby vláda jasne vyhlásila, že hrozby a výhražné odkazy na adresu novinárov predstavujú vážne delikty.
"Nezávislé médiá vytvorené novinármi sú nevyhnutnosťou v európskej demokracii, aby sa zabezpečilo, že občania budú mať prístup k nezaujatým a spoľahlivým správam. V rámci takéhoto spravodajstva novinári pokrývajú témy, ktoré môžu dráždiť rôzne skupiny. Takéto spravodajstvo a vášnivé diskusie o ňom sú nevyhnutné v našich spoločnostiach, ale výhražné poznámky a nenávistné prejavy musia byť rozhodne odsúdené," dodala Rada EANA.
EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

V USA dnes zverejnili nominácie na filmové a televízne ceny Zlatý glóbus 2017, prvé veľké filmové ceny roka. Výber favoritov na prestížne ocenenie každoročne naznačí aj horúcich kandidátov na Oscary.
Najviac - sedem - nominácií získal muzikál La La Land (réžia Damien Chazelle) - moderné poňatie klasického hollywoodskeho ľúbostného príbehu sprevádzané skvelými pesničkami a veľkolepými tanečnými kreáciami, ktoré vykresľuje vášnivý ľúbostný vzťah od jeho vzniku až po trpké sklamanie. O šesť Zlatých glóbusov sa bude uchádzať životopisná dráma Moonlight režiséra Barryho Jenkinsa, ktorá už získala tri ceny Združenia newyorských filmových kritikov (NYFCC) za najlepšiu réžiu, kameru a herca vo vedľajšej úlohe.
O prestížne sošky v kategórii cudzojazyčný film zabojuje táto pätica snímok: Elle (Francúzsko, réžia Paul Verhoeven), Divines (Francúzsko, réžia Houda Benyaminová), Toni Erdmann (Nemecko, réžia Maren Adeová), Neruda (Čile, réžia Pablo Larraín) a The Salesman (Irán/Francúzsko, réžia Asghar Farhadi).
V kategórii komédia sú nominované filmy La La Land, 20th Century Women (réžia Mike Mills), Deadpool (réžia Tim Miller), Florence Foster Jenkins (réžia Stephen Frears) a Sing Street (réžia John Carney), uvádza sa na oficiálnej stránke Golden Globe Awards.
V kategórii dráma o Zlatý glóbus zabojujú snímky Moonlight (réžia Barry Jenkins), Manchester by the Sea (réžia Kenneth Lonergan), Lion (réžia Garth Davis), Hell or High Water (réžia David Mackenzie) a Hacksaw Ridge (réžia Mel Gibson).
Meryl Streepová si prevezme Cenu Cecila B. DeMilla za celoživotný prínos.
V poradí 74. ročník Zlatých glóbusov sa uskutoční 8. januára v Beverly Hills, podujatie bude moderovať Jimmy Fallon.
Predmetné ocenenie sa udeľuje od roku 1944, o nominantoch a víťazoch rozhoduje 90-členná porota z Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA). Ceny sa udeľujú vo vyše 25 kategóriách v oblasti filmu a televízie.

Copyright © TASR 2016