6. 12. 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Otázkami národnostného vysielania v RTVS, petíciou Nevŕtajte! Chceme žiť v zdravej krajine a zbierkou v múzeu vo Svidníku sa zaoberali účastníci 20. zasadnutia Okrúhleho stola Rusínov Slovenska (OSRS). Platforma sa počas uplynulej soboty (3.12.) stretla v Prešove. Informoval o tom jej hovorca Peter Medviď.
Rusíni hodnotili stav rusínskeho vysielania v rámci Národnostno-etnického vysielania (NEV) Rádia Patria v Košiciach. K téme si pozvali Kristínu Mojžišovú, ktorá je tímlídrom NEV. Účastníci OSRS pozitívne hodnotili časový nárast minút vyhradených pre rusínske vysielanie aj zavedenie nových relácií, zameraných na občiansku publicistiku. Platforma však vyjadrila nespokojnosť s tým, že rusínska redakcia NEV pre nedostatok financií prestala s výrobou literárno-dramatických programov. RTVS pritom bola jedinou inštitúciou, v rámci ktorej mohli Rusíni prezentovať svoju súčasnú literárnu tvorbu.


Knihu Kauza Cervanová II. uviedli do života v pondelok (5. 12.) v bratislavskom vysokoškolskom Unique clube v Mlynskej doline. Prezentácia knižnej novinky venovanej najznámejšiemu slovenskému kriminálnemu prípadu sa opäť odohrala na mieste, kde sa 9. júla 1976 začal prípad brutálnej vraždy študentky medicíny Ľudmily Cervanovej. Publikácia s podtitulom Ako bola odhalená najväčšia mediálna manipulácia je pokračovaním napínavého príbehu "o vrahoch a ich morálnych spolupáchateľoch" z pera bývalého novinára a spravodajského dôstojníka Petra Tótha.
"Kauza Cervanová je pre mňa v prvom rade kriminálny prípad a otriasajúci ľudský príbeh, ale na druhej strane je to aj príbeh, ako sme desaťročia klamaní, podvádzaní médiami," uviedol autor titulu, ktorý podľa neho odhaľuje najväčšiu mediálnu manipuláciu v našich novodobých dejinách. Predstavuje jej hlavných aktérov, ktorí podvádzajú verejnosť tým, že vydávajú vrahov za obete.
"Dvojka je predovšetkým právna bodka za kauzou Cervanová a bodka za mediálnou manipuláciou," podčiarkol pre TASR Tóth s tým, že pokračovanie jeho dokumentárneho rozprávania podáva informácie o tom, akým spôsobom sa vrahom podarilo dostať na slobodu po roku 1990, keď zneužili svoj vplyv na federálnu generálnu prokuratúru a Najvyšší súd. "Celý súdny proces sa zopakoval obnovou hlavného pojednávania, ktoré sa veľmi dlho naťahovalo z rôznych dôvodov, je tam plno detailov, ktoré to popisujú," poznamenal k publikácii. Tá popisuje odvolací a dovolací proces, konania pred Ústavným súdom i Európskym súdom pre ľudské práva v Štrasburgu, ktorý o kauze s konečnou platnosťou rozhodol v roku 2014. "Veľmi detailne rozoberám, ako sa začala mediálna manipulácia v časopise Zmena a potom vyvrcholila vo Večere pod lampou Štefana Hríba a filmom Kauza Cervanová režiséra Roberta Kirchhoffa. Myslím si, že sa mi celkom presvedčivo podarilo dokázať, v čom spočíva manipulácia v prospech vrahov."
Aj v dvojke Kauzy Cervanová bol autorovým konzultantom sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment. "Analyzovali všetky dostupné zdroje prípadu, prešli kompletný spis, absolvovali množstvo rozhovorov s ľuďmi, ktorí nejakým spôsobom sú spojení s prípadom či ako svedkovia, vyšetrovatelia, súdni lekári, znalci, sudcovia a iní. Ich závery sú nespochybniteľné, sú podopreté dôkazmi a celou dokumentáciou," uviedla Nataša Ďuričová, riaditeľka vydavateľstva Dixit, ktoré publikáciu prináša na trh.
"Pred 40 rokmi sa stal hrdelný zločin, ktorý má pomenovaných a čiastočne aj potrestaných vinníkov, ale zároveň už 26 rokov sa deje zločin manipulácie s pravdou a verejnou mienkou, ktorý doteraz nebol pomenovaný ani potrestaný," vyhlásila vydavateľka a na margo novej knihy o najväčšej súdnej kauze minulého storočia dodala: "Pokúsili sme sa ňou dať veci na pravú mieru, pomenovať, pokiaľ má novinár právo na vlastný názor a postoj a odkiaľ je jeho povinnosťou zabudnúť na sympatie alebo antipatie a informovať verejnosť vecne na základe problematiky a faktov. Médiá majú obrovskú moc a nemôže nás nechať chladnými, že s touto mocou sa nespája žiadna zodpovednosť."
Predseda senátu NS SR Kliment pre TASR povedal, že odsúdení vrahovia by neboli nikdy predčasne prepustení z väzenia, nebyť niektorých osôb z advokátskeho prostredia, ktoré sa po Novembri 1989 dočasne dostali na vrcholné pozície v bývalej federálnej justícii a na prokuratúre. "Tým zase mediálne asistovali začínajúce novinárky zo zaniknuvšieho týždenníka Zmena, ktoré ako prvé nekriticky prezentovali obhajobnú argumentáciu vrahov. Na tejto vlne sa niesli ďalšie mediálne prezentácie, ktoré viedli k nespočetným mediálnym útokom vo vzťahu k orgánom činným v trestnom konaní vrátane konajúcich súdov," vysvetlil hlavný dôvod objektívnych a subjektívnych prieťahov. "Niektorí sudcovia tento mediálny tlak zvládli a niektorí nie."
Na krste publikácie vychádzajúcej z overených faktov a písomných dôkazov, ktorej súčasťou je tiež CD so zaujímavými dokumentmi, sa zúčastnil i podpredseda NR SR Martin Glváč, ktorý podľa vlastných slov o kauze Cervanová počúval od detstva: "Generácia mojich rodičov bola traumatizovaná týmto prípadom. Som rád, že páchatelia mali možnosť byť súdení v dvoch rôznych režimoch, v socialistickom a potom demokratickom. Pre mňa nie je žiadna pochybnosť, že táto kauza bola dovedená do konca, tak ako bola dovedená."
Na slávnostnom uvedení knihy nechýbala matka zavraždenej študentky Margaréta Cervanová. "Som úplne unesená, že boli ľudia, ktorí sa ujali tejto veľmi vážnej veci, mňa to veľmi duševne podporilo. Prežiť takú hrôzu a odísť len tak, to by bolo niečo hrozné, ale teraz som naozaj spokojná. Veľmi ďakujem všetkým, ktorí mi pomohli." A aké slová by dnes adresovala Ľudkiným vrahom? "Nenávisť necítim vôbec, ale za mojím dieťaťom každý Boží deň slzy roním. To, čo oni urobili, je hanba na ich rodičov, hanba na hanbu pre celý svet. Čo som musela prežívať, to si nikto nevie predstaviť, ja to neľutujem, ale som rada, že som už v takomto veku."

Copyright © TASR 2016