23. 1. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Na päť rokov väzenia odsúdili v Iráne za pokus o zvrhnutie islamského režimu zamestnankyňu nadácie Thomson Reuters Foundation Nazaninu Zaghari-Ratcliffovú, ktorá v tejto krajine strávila vo väzbe posledných desať mesiacov.
Informovala tom dnes iránska štátna agentúra Mizan, ktorá prináša justičné spravodajstvo. Podľa iránskej prokuratúry pracovala 37-ročná Zaghari-Ratcliffová pre tajné služby Západu a chcela sa infiltrovať do iránskeho politického systému.
Zaghari-Ratcliffovú bez obvinení zadržali iránske Revolučné gardy na teheránskom Letisku imáma Chomejního v apríli 2016, keď sa spolu s dvojročnou dcérou chystala odletieť do Británie. V Iráne bola navštíviť svojich rodičov.
Prvých 45 dní strávila v samoväzbe a neskôr ju presunuli do väznice Kermán v rovnomennej provincii na juhovýchode Iránu, približne 1000 kilometrov od Teheránu. Jej dcére, ktorá má len britské občianstvo, úrady zhabali pas a umiestnili ju do starostlivosti iránskych starých rodičov.
Zaghari-Ratcliffová, s iránsko-britským občianstvom, pôsobila v Londýne ako projektová koordinátorka nadácie Thomson Reuters Foundation. Narodila sa v roku 1978 v Teheráne a v roku 2007 sa presťahovala do Británie.
Iránske úrady zadržali v uplynulých dvoch rokoch v súvislosti s otázkami národnej bezpečnosti viacero osôb s dvojitým občianstvom, ktoré Teherán neuznáva. To v praxi znamená, že takto zadržané osoby nemajú nárok na konzulárnu pomoc.
Vo väčšine takýchto prípadov prebiehajú procesy za zatvorenými dverami iránskeho revolučného súdu, ktorý sa zaoberá najmä obvineniami z údajných pokusov o zvrhnutie vlády.

Copyright © TASR 2017

Americká herečka Kristen Stewart bude 4. februára uvádzať televízny program Saturday Night Live. Oznámil to herec a komik Aziz Ansari, ktorý tak spravil počas sobotňajšej epizódy show televízie NBC. Hudobným hosťom bude kanadská speváčka Alessia Cara.
Dvadsaťšesťročná Kristen Jaymes Stewart sa preslávila najmä ako Bella Swan v upírskej ságe Twilight (2008 - 2012). Okrem toho sa predstavila aj v snímkach ako Úkryt (2002), Chyťte to dievča (2004), Útek do divočiny (2007), Územie žien (2007), Zábavný park (2009), The Runaways (2010), Na ceste (2012), Still Alice (2014), Camp X-Ray (2014), Sils Maria (2014), Ofajč (2015) či Café Society (2016). Na konte má napríklad tri People's Choice Awards, sedem MTV Movie Awards, cenu BAFTA v kategórii Rising Star, jedného Cézara ale aj Zlatú malinu.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.