7. 4. 2017

Zverejnili výzvu na prihlasovanie kandidátov na šéfa RTVS

Zverejnili výzvu na prihlasovanie 

kandidátov na šéfa RTVS

Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá zverejnil dnes výzvu na prihlasovanie kandidátov na generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Mediálny výbor výzvu zverejnil podľa zákona o RTVS a v súlade so svojím uznesením z 29. marca, ktorým schválil výzvu na prihlasovanie kandidátov a pravidlá verejného vypočutia kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa RTVS. Záujemcovia o post šéfa verejnoprávnej rádiotelevízie musia prihlášku do voľby spolu s potrebnými prílohami doručiť na adresu: Národná rada Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá, Nám. A. Dubčeka 1, 812 80 Bratislava v uzatvorenej obálke označenej heslom „Voľba generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska“ do 10. mája najneskôr do 16:00 do podateľne NR SR. Prihlášky doručené po uvedenom termíne sa nezaradia do voľby. Podmienky, ktoré musí spĺňať kandidát na funkciu generálneho riaditeľa RTVS, obsahuje výzva, v plnom znení ju možno nájsť napríklad na webstránke RTVS - http://www.rtvs.org/uvod.
Po prihlásení kandidátov do voľby šéfa RTVS pokračuje proces výberového konania v mediálnom výbore, v ktorom 11. mája za prítomnosti členov výboru otvoria obálky s prihláškami a oboznámia sa s kandidátmi. Kandidátom pošlú sedem dní pred verejným vypočutím, teda do 23. mája, pozvánku, aby mali dosť času sa pripraviť. Súčasne sa členovia výboru začnú oboznamovať s projektmi uchádzačov. Voľbe v parlamentnom pléne predchádza 30. mája verejné vypočutie kandidátov na šéfa RTVS, ktoré bude rovnako ako v predošlej voľbe v historickej budove Národnej rady SR. Vypočutie sa bude vysielať online na webstránke národnej rady. Do dvoch pracovných dní (do 1. júna) od verejného vypočutia posledného kandidáta predloží výbor národnej rade návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom. Národná rada by mala nového generálneho riaditeľa RTVS voliť 22. júna a prípadná opakovaná voľba by bola 29. júna. Súčasnému šéfovi verejnoprávnej rádiotelevízie vyprší funkčné obdobie 1. augusta.
Médiá najčastejšie ako možných kandidátov na šéfa RTVS spomínajú súčasného generálneho riaditeľa RTVS a zároveň bývalého generálneho riaditeľa TV Markíza a exšéfa Rádia Expres Václava Miku a generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry SR a exšéfa Slovenského rozhlasu Jaroslava Rezníka. Svoju možnú kandidatúru nevylúčila ani bývalá generálna riaditeľka TV Markíza Zuzana Ťapáková, ktorá sa v súčasnosti zaoberá PR a spolupracuje aj s ministerstvom zahraničných vecí.
Ešte pred zverejnením výzvy na prihlasovanie kandidátov sa očakávaná voľba generálneho riaditeľa RTVS stala témou viacerých politických vyhlásení. Premiér a predseda Smer-SD Robert Fico v utorok 4. apríla na HNClube, že vedenie RTVS nezvládlo úlohu zaistiť verejnoprávnosť. „Považujem spravodajstvo RTVS za opozične ladené. Musí dôjsť k výmene na čele RTVS,“ povedal Fico.
Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), pod rezort ktorého médiá patria, nemá chuť o tejto téme polemizovať s premiérom cez médiá. Upozornil, že šéfa RTVS volia poslanci v tajnej voľbe a prácu verejnoprávneho média hodnotí Rada RTVS. Ako ďalej povedal novinárom 5. apríla po rokovaní vlády, vo vedení RTVS si vie predstaviť odborníka. Na otázku, či vyjadrenia premiéra môžu ovplyvniť júnovú voľbu šéfa RTVS v národnej rade, uviedol, že „to záleží na poslancoch, ako sa nechajú ovplyvniť, tí volia v tajnej voľbe. Je samozrejmé, že predseda politickej strany určite môže nejakým spôsobom hovoriť so svojimi poslancami, niečo im odporúčať a myslím si, že nejaké rozhovory, ktoré sú na túto tému v rámci poslaneckého klubu, sú ďaleko účinnejšie ako nejaké vyjadrenia cez médiá.“
Vyjadrenie Roberta Fica na adresu RTVS kritizovali 5. apríla poslanci opozície z OĽaNO a SaS. Poslanec NR SR za OĽaNO Jozef Viskupič, ktorý je aj podpredsedom Výboru NR SR pre kultúru a médiá, vyzval Roberta Fica, aby dal ruky preč od RTVS a aby zabezpečil objektivitu výberu nového generálneho riaditeľa RTVS. Gábor Grendel z OĽaNO zas upozornil, že RTVS nemá patriť koalícii ani opozícii, má patriť občanom. Za totálny nezmysel označila premiérove slová o tom, že RTVS je opozične ladená strana Sloboda a Solidarita. „Najlepším dôkazom je, že aj my v SaS sme podali niekoľko sťažností tam, kde sa to má, teda na Radu RTVS,“ uviedol podpredseda SaS Ľubomír Galko.
K voľbe šéfa RTVS sa Robert Fico vrátil vo štvrtok 6. apríla počas parlamentnej Hodiny otázok. RTVS by si podľa neho mala vážiť verejnoprávnosť, a nie sledovanosť. „Smer sa má právo rozhodnúť,“ povedal.
RTVS v reakcii na vyjadrenia politikov uviedol, že sa odmieta nechať vtiahnuť do politického súboja a plní si všetky zákonné povinnosti verejnoprávneho vysielateľa. RTVS zároveň zdôrazňuje, "že inštitúcii ako aj jej spravodajstvu verí stále viac divákov a poslucháčov. Svedčia o tom nielen dlhodobé prieskumy a trendy na slovenskom mediálnom trhu, ale aj výsledky medzinárodných prieskumov, akým je nepochybne napríklad Eurobarometer. Slovensko v minulom roku skončilo spolu s Nemeckom na 5. mieste spomedzi členských štátov EÚ v otázke nezávislosti verejnoprávnych médií od politických tlakov, boli sme tak v tesnom závese za krajinami ako Fínsko, Švédsko či Dánsko".


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.