1. 5. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Zakladateľ iránskej satelitnej televízie vysielajúcej v jazyku farsí sa v sobotu večer v tureckom Istanbule stal obeťou vraždy. Spolu s ním bol zavraždený aj jeho kuvajtský obchodný partner.
K vražde Saída Karimiana v Turecku došlo po tom, ako ho iránsky súd v marci v neprítomnosti odsúdil na trest odňatia slobody za propagandu nepriateľskú voči svojej vlasti.
Turecký denník Hürriyet napísal, že Karimian prišiel o život, keď jeho auto na ceste zablokovalo terénne vozidlo a jeho posádka spustila paľbu. Vozidlo SUV polícia neskôr našla opustené a zhorené.
Karimianova Gem TV vysiela pre divákov v Iráne zahraničné televízne šou dabované do jazyka farsí. televízia sa však zo strany Iránu stala terčom kritiky za vysielanie programov, ktoré sú proti islamským hodnotám. V Iráne vedenie televízie obvinili aj zo šírenia západnej kultúry.
Podľa vyjadrenia príbuzných pre britskú spravodajskú stanicu BBC Karimian v posledných troch mesiacoch dostával vyhrážky zo strany iránskeho režimu, preto plánoval vrátiť sa z Istanbulu do Londýna, kde žil.
Zdroje blízke tureckým úradom však naznačili, že Karimianova vražda môže súvisieť s podnikateľskými aktivitami alebo činnosťou zločineckých gangov.


Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski pozastavil Marii Szonertovej-Biniendovej výkon funkcie honorárnej konzulky Poľska v americkom štáte Ohio. Stalo sa tak v súvislosti s tým, že na jej stránke na sociálnej sieti Facebook sa objavila fotomontáž snímky predsedu Európskej rady Donalda Tuska v uniforme dôstojníka SS.
Agentúra AP uviedla, že žena obvinenia voči sebe odmietla. Tvrdí, že si fotomontáž na svoju stránku nedala, lebo ona osobne je proti propagácii nacistických uniforiem a symboliky, ako aj proti používaniu takých slov ako fašizmus v súčasnom politickom diskurze. "Som aj proti prirovnávaniu našich politikov k Hitlerovi," dodala v písomnom vyhlásení pre agentúru AP.
Podľa honorárnej konzulky na jej stránku na Facebooku zaútočili počítačoví piráti.
Szonertová-Biniendová bola do funkcie honorárnej konzulky nominovaná poľskou vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), ktorej predseda Jaroslaw Kaczyňski je dlhoročným politickým rivalom Donalda Tuska. Toho Kaczyňski viní, že nezvládol situáciu, ktorá nastala v roku 2010 v súvislosti s haváriou vládneho špeciálu neďaleko ruského Smolenska. V lietadle bola poľská politická a vojenská elita, vrátane prezidenta Lecha Kaczyňského - Jaroslawovho dvojčaťa.
PiS po svojom víťazstve v parlamentných voľbách v Poľsku iniciovala nové vyšetrovanie okolností leteckého nešťastia, ktoré bolo predtým uzavreté ako nehoda.
Agentúra AP informovala, že manžel honorárnej konzulky, Wieslaw Binienda, je ako vedec členom vládnej komisie, ktorá obnovila vyšetrovanie pádu lietadla pri Smolensku.
Szonertová-Biniendová vyhlásila, že je obeťou mediálnej vraždy za súvislosti, ktoré ju spájajú s vyšetrovaním leteckej katastrofy. Vyhlásila však tiež, že ju znepokojuje, že médiá svojím konaním tlmia kritiku na adresu Donalda Tuska, ktorý ako politik podľa jej názoru dbá viac o záujmy Nemecka ako Poľska.
Poľské médiá dnes informovali, že o ďalšom osude Szonertovej-Biniendovej minister Waszczykowski rozhodne po svojom návrate z návštevy Austrálie.
Agentúra AP uviedla, že jeden z Tuskových starých otcov počas druhej svetovej vojny krátko slúžil ako dôstojník nemeckého wehrmachtu, čo je fakt, ktorý PiS proti Tuskovi vo svojej kampani vytiahla. Tuskov starý otec bol však aj na nútených prácach a bol aj väznený v koncentračnom tábore.
Tusk sa prostredníctvom svojho splnomocnenca Romana Giertycha obrátil na prokuratúru so žiadosťou, aby v prípade začala konať, informovala dnes poľská mutácia časopisu Newsweek.

Copyright TASR ©2017