5. 5. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká televízia HBO pripravuje štyri seriály zo sveta populárneho projektu Hra o tróny (2011). Ako informoval magazín The Hollywood Reporter, televízia začala spoluprácu so scenáristami Maxom Borensteinom, Jane Goldman, Brianom Helgelandom a Carly Wray, ktorí spolu s tvorcom knižnej predlohy Georgeom R. R. Martinom, navrhnú štyri projekty odohrávajúce sa v rôznych obdobiach fiktívneho sveta. Zatiaľ nie je známe či pôjde o pokračovanie Hry o tróny, jej prequely alebo spinoffy.
Projekty sú v súčasnosti v prípravných fázach. HBO zatiaľ nemá stanovené dátumy týkajúce sa výroby alebo vysielania. O nich rozhodne až keď budú všetky scenáre hotové a bude ich môcť zhodnotiť. Tvorcovia Hry o tróny Dan Weiss a David Benioff sa zatiaľ na tvorbe štyroch nových sérií scenáristicky nepodieľajú. V prípade, že sa televízia s niektorou z nich rozhodne napredovať, budú spolu s Martinom jej výkonnými producentmi.
Príbeh Hry o tróny, ktorej siedma sezóna odštartuje na HBO 16. júla, sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Prichádza však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa spomínaného Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich. Seriál by sa mal skončiť v roku 2018 ôsmou sezónou, ktorá bude mať šesť epizód.


Britská kráľovná Alžbeta II. ocenila rytierskym radom za prínos móde a žurnalistike editorku magazínu Vogue Annu Wintour. Šesťdesiatsedemročnej Wintour udelila panovníčka vyšší Rád britského impéria DBE ( Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire). Počas ceremónie v Buckinghamskom paláci Alžbeta II. do rytierskeho radu povýšila bývalého biskupa v Liperpoole Jamesa Jonesa za jeho prácu s rodinami obetí tragédie na štadióne v Hillborough. Medzi ďalšími ocenenými je tiež karikaturista The Times Peter Brookes, ktorý získal Rad britského impéria CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire) a spevák Marty Wilde sa stal nositeľom Radu britského impéria MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire)
Britská kráľovná udeľuje Rady britského impéria dva razy do roka - na Nový rok a pri príležitosti oficiálnej oslavy svojich narodenín v júni. Ocenených však vyberajú komisie zložené zo štátnych úradníkov z nominácií, o ktorých rozhoduje vláda a verejnosť. Najvyšším vyznamenaním je rytiersky rad, nasledujú CBE, OBE a MBE. Ocenení rytierskym radom môžu používať tituly sir a dame. Ostatní nemajú žiaden titul, no môžu si pred menom písať označenie radu CBE, OBE alebo MBE.



Turecký súd zamietol dnes odvolanie voči zákazu, ktorým tamojšia vláda zablokovala minulý týždeň na území Turecka webstránky internetovej encyklopédie Wikipédia. S odvolaním sa na turecké médiá o tom informovala agentúra AP.
Spoločnosť Wikimedia Foundation, ktorá projekt voľne dostupnej internetovej encyklopédie prevádzkuje, sa proti takémuto postupu úradov odvolala. Turecký kriminálny súd jej však nevyhovel, pričom sa vo verdikte odvolal na články zverejnené na Wikipédii, ktoré podľa neho "spájajú Turecko s teroristickými skupinami", priblížila agentúra DPA.
Turecká vláda v súčasnosti blokuje desaťtisíce webstránok a rôzne obmedzenia v minulosti zaviedla aj pre sociálne siete a médiá vrátane servera YouTube či siete Twitter. Prístup na Wikipédiu na území Turecka zablokovala 29. apríla, pričom uviedla, že Wikipédia spolupracovala so skupinami, ktoré sa snažili Turecko očierňovať.
K zákazu vláda podľa tureckých médií pristúpila po tom, ako Wikipédia odmietla zo svojho servera stiahnuť stránky tvrdiace, že Turecko poskytlo podporu džihádistom v Sýrii. Zákaz by mal podľa tureckej štátnej agentúry Anadolu platiť, dokým Wikipédia zmienené stránky zo svojho servera neodstráni.





Televízia Showtime predstavila vo štvrtok ďalší teaser trailer pokračovania mysteriózneho seriálu Mestečko Twin Peaks (1990-1991). V krátkej 40-sekundovej ukážke predstavili tvorcovia obyvateľov mesta po 25 rokoch v rýchlom slede záberov za sebou. V teaseri je možné zazrieť napríklad zástupcu šerifa Tommyho "Hawka" Hilla, matku zavraždenej Laury Palmer Sarah, ako nakupuje v obchode či špeciálneho agenta FBI Dalea Coopera.
Tvorcovia minulý týždeň zverejnili teaser trailer, v ktorom však ukázali iba v rýchlom slede zábery na budovy či miesta v meste bez akýchkoľvek postáv. Osemnásťdielny projekt odštartuje 21. mája vo vysielaní televízie Showtime dvojhodinovou premiérovou časťou, po ktorej televízia prostredníctvom svojej digitálnej platformy ponúkne aj tretiu a štvrtú epizódu. Ďalšie diely už bude televízia vysielať s týždňovým odstupom. Pôvodný seriál o záhadách a tajomstvách jedného malomesta, v ktorom zavraždili krásnu mladú Lauru Palmer, získal v roku 1990 dve ceny Primetime Emmy a o rok neskôr tri Zlaté glóbusy a Peabody Award.
V projekte sa opäť predstaví Kyle MacLachlan, ktorý si zopakoval úlohu Dalea Coopera, či samotný režisér Lynch, ktorý si zase zahral šéfa pobočky FBI Gordona Colea. Z pôvodného obsadenia sa do seriálu vrátili aj Sheryl Lee, Dana Ashbrook, Sherilyn Fenn, Catherine E. Coulson, Mädchen Amick, Michael Horse, Miguel Ferrer, Ray Wise, David Patrick Kelly, Grace Zabriskie, Warren Frost alebo Harry Dean Stanton. Po ich boku sa predstavia napríklad Naomi Watts, Monica Bellucci, Tim Roth, David Duchovny, Amanda Seyfried, Ashley Judd, Robert Knepper, Jennifer Jason Leigh, Laura Dern, Ernie Hudson, Balthazar Getty, Michael Cera, Trent Reznor či Richard Beymer.

Anglická herečka Ruth Wilson sa predstaví v dramatickom miniseriáli The Wilsons. Tvorcovia príbehu, ktorý sa odohráva v 30. rokoch v Indii a v 40. a 60. rokoch v Londýne, sa inšpirovali osudom herečkiných starých rodičov.
Alison verí, že žije v šťastnom manželstve, no keď jej manžel Alec zomrie, objaví sa u nej žena, ktorá tvrdí, že ona je skutočná pani Wilsonová. Zaumieni si preto dokázať, že jej manželstvo bolo skutočné, ale miesto toho sa dostane do sveta temných tajomstiev. Alec bol špión a spisovateľ a Alison sa o ňom snaží zistiť pravdu. "Som nadšená, že môžem na obrazovky priniesť neobyčajné životy mojich starých rodičov. Ich životný príbeh je nesmierne dojemný," vyjadrila sa 35-ročná herečka. Trojdielnu drámu pripravuje televízna stanica BBC One. Autorkou scenára je Anna Symon a Ruth Wilson je zároveň výkonnou producentkou.
Ruth Wilson je známa najmä zo seriálov Suburban Shootout (2006 - 2007), Jana Eyrová (2006), Väzeň (2009), Luther (2010 - 2015) alebo The Affair (2014). Zahrala si aj vo filmoch ako Anna Karenina (2012), Zachráňte pána Banksa (2013) či Osamelý jazdec (2013). Na konte má napríklad dve britské divadelné ceny Laurenca Oliviera, nomináciu na divadelné ocenenie Tony, po jednej nominácii na Zlatý glóbus a televíznu cenu BAFTA za titulnú rolu v miniseriáli Jana Eyrová a tiež Zlatý glóbus za stvárnenie Alison Bailey v seriáli The Affair.

Britská televízia BBC pripravuje v spolupráci so svojím americkým náprotivkom PBS trojdielnu adaptáciu románu Malé ženy (1868) spisovateľky Louisy May Alcott. Tvorkyňou minisérie bude Heidi Thomas, ktorá stojí aj za seriálom Zavolajte sestričky (2012). O réžiu sa postará Vanessa Caswill. Produkciu pre BBC aj antológiu Masterpiece, v rámci ktorej PBS projekt ponúkne, zastreší spoločnosť Playground. Rebecca Eaton a Lucy Richer sa pod novinku podpíšu ako výkonné producentky, o produkciu sa postarajú aj Susie Liggat, Colin Callender, Sophie Gardiner a spomínaná Thomas. S nakrúcaním by mali začať v júli. Mená hereckého obsadenia tvorcovia oznámia v blízkej dobe.
Príbeh sa zameriava na štyri sestry Jo, Meg, Beth a Amy Marchové, ktoré dospievajú v období americkej občianskej vojny. Zatiaľ čo je ich otec na bojisku, ony sa s pomocou svojej mamy musia naučiť vyrovnať s láskou či zármutkom. "Malé ženy je jeden z najmilovanejších románov v angličtine a to z dobrého dôvodu. Jeho ľudskosť, humor a láskyplnosť nestarnú a ako štúdia lásky, zármutku a dospievania nemá rovného," vyjadrila sa o predlohe Thomas v stanovisku. "Niet lepšieho času na to, aby sme sa znova pozreli na príbeh rodiny usilujúcej sa o šťastie v neistom svete a ja som nadšená, že môžem dievčatá Marchové priniesť novej generácii divákov," dodala.
Malé ženy sa dočkali viacerých filmových a televíznych spracovaní. Medzi ne patrí napríklad film z roku 1949, v ktorom si zahrala Elizabeth Taylor, televízny muzikál z roku 1958 alebo snímka z roku 1994. V nej sa ako sestry predstavili Winona Ryder, Claire Danes, Kirsten Dunst a Trini Alvarado. V súčasnosti je okrem minisérie vo výrobe aj filmová adaptácia Malých žien, v ktorej sa ukáže Lea Thompson.




©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

V stredu 10. mája sa uskutoční mimoriadna schôdza českej Poslaneckej snemovne. Témou bude kauza nahrávok ministra financií a šéfa hnutia ANO Andreja Babiša s novinárom Mladej fronty DNES Markom Přibilom. Českej televízii to dnes povedal predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček.
Babiš, ktorého odvolanie dnes navrhol premiér Bohuslav Sobotka, označil nahrávky, na ktorých hovorí s už bývalým novinárom MF DNES Přibilom o článkoch proti predstaviteľom ČSSD, za žurnalistovu provokáciu. 
"Tá akcia s tým odposluchom toho novinára bola provokácia toho novinára. On mi tam niečo podsúval, ja som to kopal od seba," citoval Babiša web Novinky.cz.
Dôvody na svoje odvolanie Babiš odmieta s tým, že ide o cielenú kampaň, lebo minister vnútra Milan Chovanec sa na vláde údajne vyhrážal ministrom za ANO, "aké kroky má pripravené".
"Som presvedčený o tom, že za mojím sledovaním a odpočúvaním stojí Chovanec," vyhlásil Babiš.
Novinári z denníka MF DNES a serveru iDNES.cz sa v reakciách na nahrávky už vo štvrtok proti správaniu vicepremiéra ohradili. Babiš, ktorý obe médiá do februára vlastnil, podľa nich klamal, keď tvrdil, že nebude ovplyvňovať obsah médií vydavateľstva Mafra. 


Copyright TASR ©2017