11. 7. 2017

Zomrela Elsa Martinelli

Zomrela Elsa Martinelli 



Talianska herečka Elsa Martinelli, ktorá predovšetkým v 50. a 60 rokoch nakrútila desiatky filmov rôznej kvality vrátane adaptácie Kafkovho Procesu v réžii Orsona Wellesa, už nie je medzi živými. Umelkyňa zomrela v sobotu 8. júla v Ríme vo veku 82 rokov, informovali tamojšie médiá s odvolaním sa na jej blízkych.
      Rodáčka z toskánskeho Grosseta, vlastným menom Elisa Tia, ktorej pomohol v polovici 50. rokov k filmovej kariére Kirk Douglas prostredníctvom filmu Indiánsky bojovník, pracovala predtým ako barmanka a modelka.
      Keď účinkovala vo filmovej adaptácii Stendhalovho románu Červený a čierny (1954) s Gérardom Philippom v hlavnej úlohe, iba málokto tušil, že sa z nej už čoskoro stane hviezda strieborného plátna, ktorá si za výkon v snímke Donatella odnesie z Berlinale 1956 Strieborného medveďa.
      Zosnulá si zahrala i v hollywoodskej veľkoprodukcii Hatari! v réžii Howarda Hawksa a po boku Johna Wayna či Hardyho Krügera, alebo v dobrodružnej komédii Ak je utorok, musíme byť v Belgicku, ktorú svojho času mohli vidieť aj diváci v bývalom Československu. Medzi jej filmovými partnermi boli aj Marcello Mastroianni a Robert Mitchum, medzi režisérmi, s ktorými nakrúcala, i Vittorio de Sisca a Elio Petri.



Copyright TASR ©2017