17. 9. 2017

Toronto International Film Festival

Toronto International Film Festival


Hlavnú cenu na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte v nedeľu získal film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri režiséra Martina McDonagha. Snímka s Frances McDormand a Samom Rockwellom v hlavných úlohách najviac zabodovala u divákov a odniesla si ocenenie Grolsch People's Choice.

Čierna krimi komédia zachytáva príbeh nešťastnej a zúfalej matky Mildred Hayes, ktorá za brutálnych okolností prišla o svoju dospievajúcu dcéru. Rozhodne sa preto vziať veci do vlastných rúk a ročným prenájmom troch billboardov chce poukázať na nekompetentnosť miestnej polície, ktorá sa ani po šiestich mesiacoch nepohla v objasnení prípadu. Do slovenských kín by sa mala snímka dostať 22. februára 2018.

Na druhom mieste skončil film I, Tonya režiséra Craiga Gillespieho. Príbeh založený na skutočných udalostiach sa zaoberá jedným z najväčších škandálov v histórii amerického športu. Margot Robbie žiari v role kontroverznej krasokorčuliarky Tonye Hardingovej, ktorú spájali s napadnutím Nancy Kerriganovej v roku 1994. Obe pritom patrili k najlepším krasokorčuliarkam v USA.

Tretie miesto v diváckom hlasovaní patrí Call Me By Your Name talianskeho režiséra Lucu Guadagnina s Armiem Hammerom a Timothéem Chalametom v hlavných úlohách.

V kategórii dokumentov si hlavnú cenu divákov odniesol film Faces Places v réžii Agnes Varda a JR.

Cenu Grolsch People’s Choice Midnight Madness získala snímka Bodied režiséra Josepha Kahna.

V programe jedenásťdňového festivalu bolo viac ako 300 filmov z celého sveta. Slovensko reprezentovali dva - Nina režiséra Juraja Lehotského sa predstavila v sekcii Súčasná svetová kinematografia a krátkometrážny film Magic Moments režisérky Martiny Buchelovej v sekcii Short Cuts.

Zaujímavosťou práve skončeného ročníka prestížneho podujatia bola skutočnosť, že až tretinu uvedených filmov režírovali ženy.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.