17. 10. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Popredná maltská blogerka Daphne Caruanová Galiziová, ktorá obviňovala tamojšiu vládu z korupcie, zahynula včera po tom, ako jej automobil explodoval. K incidentu došlo v meste Bidnija, kde 53-ročná novinárka žila so svojím manželom a synom, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.
Tragickú udalosť potvrdil i maltský premiér Joseph Muscat. Vo vyhlásení útok odsúdil a označil ho za "barbarský čin". "Každý vie, že bola mojou ostrou kritičkou - po stránke politickej i osobnej, ale tento barbarský čin sa nedá žiadnym spôsobom ospravedlniť," uviedol Muscat, ktorý zdôraznil, že na Malte má každý slobodu slova.
Polícia pre denník Times of Malta uviedla, že pozostatky nájdené v zhorenom vozidle patria Caruanovej Galiziovej. Podľa svedkov išlo o veľmi silný výbuch, ktorý idúci automobil rozmetal na niekoľko desiatok metrov. Podľa štátnej televízie blogerka iba pred 15 dňami podala na políciu hlásenie, že sa jej vyhrážajú neznáme osoby.
Caruanová Galiziová vyvolala rozruch, keď publikovala článok, v ktorom tvrdila, že určitá spoločnosť zmienená v tzv. panamských dokumentoch patrí Muscatovej manželke. Premiér však toto tvrdenie označil za lož.
Maltská vláda sa dostala do spojitosti s uvedeným škandálom už pred daným Galiziovej článkom. Obvinenia sa týkali ministra energetiky Konrada Mizziho a šéfa Muscatovho kabinetu Keitha Schembriho. Tí si mali v Paname vytvoriť vlastné tajné spoločnosti, z ktorých im plynuli ilegálne zisky.

Nemecký satirický časopis Titanic vyvolal rozruch zverejnením príspevku na sieti Twitter, v ktorom zobrazil predsedu víťaznej strany v rakúskych parlamentných voľbách Sebastiana Kurza s dokresleným krížom zameriavača na hrudi a nápisom prirovnávajúcim ho k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.
      Rakúsky minister zahraničných vecí Kurz, ktorý stojí na čele stredopravicovej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), je po víťazstve tohto zoskupenia v nedeľňajších voľbách považovaný za budúceho kancelára, pričom púta pozornosť tvrdými protiimigračnými postojmi, ale i svojím nízkym vekom. Ako 31-ročný bude zrejme doposiaľ najmladším kancelárom v dejinách Rakúskej republiky a najmladším predsedom vlády v Európe.
      Časopis Titanic doplnil fotografiu Kurza kresbou pripomínajúcou pohľad cez zameriavač strelnej zbrane a textom: "Cestovanie časom v Rakúsku... Konečne je možné zabiť malého Hitlera!"
      Mnohí používatelia Twitteru tento príspevok odsúdili a v rakúskej tlači sa objavil aj názor, že ide o podnecovanie k vražde. Uvedená grafika zaujala tiež viedenskú políciu, ktorá uviedla, že ju postúpila príslušným orgánom.


Copyright TASR ©2017

Internetové spoločnosti ako Google a Facebook, ktoré šíria mediálny obsah, musia podliehať rovnakým pravidlám ako ostatné médiá, musí odvádzať v tuzemsku dane a musí rešpektovať ochranu autorských práv, povedal vicepremiér pre vedu a výskum a predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podľa neho by to mala zaistiť spoločné pravidlá Európskej únie.
Trh médií podľa internetového odborníka D.Dočekala funguje, platí na ňom rovnaké podmienky a internetoví giganti rozhodne nemajú monopol v mediálnej sfére. "Pokiaľ niekto v tuzemsku neodvádza dane, tak to rozhodne nevyrieši EÚ ", povedal Dočekal.

Zdroj: CT TXT