19. 10. 2017

Predsedníčka ÚS sa ostro ohradzuje voči niektorým výrokom

Predsedníčka ÚS sa ostro 

ohradzuje voči niektorým výrokom

Všetkých desať sudcov ústavného súdu, a nielen senát, ktorý rozhodoval o sťažnosti Ústavu pamäti národa, prostredníctvom rozhodovacej činnosti v plnej miere zabezpečuje efektívne fungovanie ústavného súdu ako nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti, povedala Macejková


Predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetta Macejková sa ostro ohradzuje voči výrokom v niektorých médiách v súvislosti s nálezom, ktorý sa týka sťažnosti Ústavu pamäti národa vo vzťahu k ústavnému súdu, jeho sudcom a rozhodovacej činnosti.
Ako uviedla vo svojom dnešnom stanovisku, nepáčili sa jej najmä výroky: "Príšernú povesť, ktorej sa teší, ústavný súd minulý týždeň významne vylepšil. Presnejšie jeho senát, na ktorý mal ÚPN šťastie, že práve on dostal jeho sťažnosť", ako aj vyjadrenie: "O Babišovom spore rozhodoval senát Ústavného súdu... Je to ten jediný senát ústavného súdu, ktorý svojimi verdiktmi a najmä ich odôvodneniami opakovane vracia sudcovskému stavu vážnosť a česť".
„Voči týmto a im podobným zavádzajúcim, neobjektívnym, nekorektným, tendenčným a urážlivým vyjadreniam bez znalosti veci a rozhodovacej činnosti v súčasnosti desiatich sudcov ústavného súdu sa jednoznačne ohradzujem,“ píše Macejková. Doplnila, že rozhodovacia činnosť ústavného súdu sa realizuje v senátoch, ako aj v pléne ústavného súdu. Len v konaniach, v ktorých je príslušné plénum ústavného súdu, od 1. januára do 30. septembra, teda za deväť mesiacov, rozhodlo plénum celkovo v 15 konaniach, pričom mnohé rezonovali aj v médiách.
„Na základe toho je potrebné konštatovať, že všetkých desať sudcov ústavného súdu, a nielen senát, ktorý rozhodoval o sťažnosti sťažovateľa Ústavu pamäti národa, prostredníctvom rozhodovacej činnosti v plnej miere zabezpečuje efektívne fungovanie ústavného súdu ako nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti. V naznačených súvislostiach možno preto skutočne súhlasiť s vetou z médií: „Preto je absolútne dôležité, aby sa čestným a kompetentným sudcom dostalo pozornosti a uznania“. Všetci sudcovia Ústavného sudu Slovenskej republiky si to skutočne zaslúžia,“ uviedla Macejková v závere stanoviska.
Macejková zdôraznila, že ÚS rozhoduje v pléne a senátoch. Plénum ústavného súdu sa uznáša nadpolovičnou väčšinou všetkých sudcov. Sudcovia pristupujú k rozhodovacej činnosti ústavného súdu tak, aby naplnili obsah sľubu daný Ústavou Slovenskej republiky, na základe ktorého rozhodujú podľa svojho najlepšieho presvedčenia, nezávisle a nestranne. V prípade, že má sudca iný právny názor, má právo, aby sa jeho odlišné stanovisko pripojilo k rozhodnutiu (nálezu a uzneseniu). Ako príklad uplatnenia spomínaného práva na odlišné stanovisko možno uviesť historicky významné a prelomové rozhodnutie pléna ústavného súdu vo veci týkajúcej sa Mečiarových amnestií, kde plénum ústavného súdu muselo tento problém vyriešiť za 60 dní, navyše len pri počte 10 ústavných sudcov. Odlišné stanoviská k výroku pripojili sudcovia Milan Ľalík a Peter Brňák. Odlišné stanoviská k odôvodneniu pripojili sudcovia Ľudmila Gajdošíková, Ivetta Macejková a Lajos Mészáros.
Tímová práca celého pléna ústavného súdu (aktuálne 10 sudcov) je okrem plenárnych rozhodnutí (nálezov a uznesení) tiež realizovaná v troch senátoch ústavného súdu.
Od 1. januára 2017 do 30. septembra 2017 (9 mesiacov) rozhodli tri senáty ústavného súdu (okrem hromadných podaní) celkovo v 1905 sťažnostiach.

„V súčasnosti plénum ústavného súdu pracuje v neúplnom zložení 10 sudcov – tvoriť by ho malo ústavou predpísaných 13 sudcov. Táto situácia je spôsobená nevymenovaním sudcov ústavného súdu prezidentom Slovenskej republiky, ktorá na ústavnom súde trvá od 4. júla 2014 až dosiaľ napriek dvom právoplatným a vykonateľným rozhodnutiam ústavného súdu. Dôsledkom tejto situácie je zvyšovanie počtu nevybavených podaní, predlžovanie priemernej dĺžky konania, zvyšovanie počtu návrhov zamietnutých plénom ústavného súdu z procesných dôvodov v konaniach, na rozhodovanie ktorých je príslušné plénum ústavného súdu bez toho, aby sa o nich meritórne rozhodlo, pretože sa pre meritórne rozhodnutie nedosiahla ústavou požadovaná nadpolovičná väčšina,“ uviedla Macejková. Doložila, že od 4. júla 2014 do 31. decembra 2016 bolo z tohto dôvodu plénom ústavného súdu zamietnutých 10 návrhov.

Podľa Macejkovej možno vysoko pozitívne hodnotiť rozhodovaciu činnosť aktuálnych desiatich sudcov ústavného súdu, ktorí okrem iného rozhodli v roku 2016 spolu 18 261 podaní, pričom jeden sudca rozhodol v priemere 1 826 podaní. Od 1. januára 2017 do 30. septembra 2017 (9 mesiacov) ústavný súd rozhodol spolu 11 116 podaní, pričom jeden sudca rozhodol v priemere 1 111 podaní.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.