23. 2. 2018

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Pomerne slušné vedomosti o extrémizme, no minimálne mediálne znalosti odhalili medzi stredoškolákmi tvorcovia divadelnej hry Hoax. Inscenácia vznikla v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre, ktoré s ňou chodí priamo za študentmi do školských telocviční. Ako uvádzajú tvorcovia, Hoax je edukačná hra, ktorá sa venuje téme mediálnej výchovy a extrémizmu.
Inscenácia zobrazuje príbeh dvoch chlapcov, ktorí sa cez sociálne siete zapletú do aktivít extrémistického Hrdého hnutia. Premiéru hry uviedlo DAB 26. januára na Gymnáziu Párovská 1 v Nitre. Odvtedy má za sebou štyri reprízy. Súčasťou predstavenia je vždy aj diskusia so študentmi. „Môžu sa pýtať na čokoľvek a my máme snahu dopovedať im informácie, ktoré sa týkajú toho, ako sa orientovať na internete a v rôznych dezinformačných médiách či správach,“ uviedla spoluautorka a dramaturgička hry Slávka Civáňová.
Stredoškoláci sa podľa jej slov v téme extrémizmu orientujú pomerne dobre, poznajú symboliku a v inscenácii vedia identifikovať aj konkrétne akcie. „Máme tam napríklad hliadky vo vlakoch, výstup na nesprávny Kriváň a podobne. Študenti veľmi oceňujú štýl, ktorým ich inscenácia oslovuje. Niektoré reálne situácie sa v nej vtipne vyhrotia ad absurdum a to na mladých ľudí funguje, lebo si uvedomia, ako je konanie extrémistov často naivné až hlúpe. Veľmi dobre funguje aj používanie internetového jazyka, videí a rôznych gifov, teda prostriedkov, prostredníctvom ktorých mladá generácia vníma svet,“ vysvetlila Civáňová.
Podľa jej slov je vidieť, že študenti, ktorí po predstavení diskutujú s tvorcami hry, si uvedomujú riziká dezinformačných správ. Vymenovať napríklad konkrétne mená médií, ktoré hoaxy vedome šíria, však už nevedia. „Stalo sa nám, že povedali meno bulvárneho denníka, tak sme im museli vysvetliť, že to nie je to isté, pretože ani bulvár si nedovolí to, čo dezinformačné médium ,“ skonštatovala Civáňová.
Počas diskusií vykazovali študenti minimálne povedomie aj o tradičných médiách. „Šok pre nás bol, keď sme sa ich spýtali, čo sledujú v relevantných zavedených médiách. Raz niekto spomenul, že pozná STV, teda dnešný RTVS, iné médiá vymenovať nevedeli,“ povedala Civáňová.
Herci i tvorcovia inscenácie sa už pripravujú na ďalšie predstavenia, ktoré sa budú hrať na stredných školách v Nitrianskom kraji. Podľa Civáňovej však už o uvedenie inscenácie prejavili záujem aj školy v Bratislave, Trenčíne, Piešťanoch či v Starej Turej. „Sme radi, že sa zatiaľ stretávame s veľmi pozitívnym ohlasom nielen od študentov, ale aj priamo od pedagógov. Tí hru Hoax oceňujú a vnímajú ju ako veľmi aktuálny a dobrý prínos do mediálnej výchovy,“ dodala.
Copyright © TASR 2018