22. 2. 2018

V priestoroch Slovenského rozhlasu bude bratislavská premiéra dokumentu Krištáľový fantóm


V priestoroch Slovenského rozhlasu bude 



bratislavská premiéra dokumentu Krištáľový fantóm

Pri príležitosti osmičkových výročí, ktoré si Slovensko tento rok pripomína, pripravila RTVS množstvo aktivít. Osmičková pyramída sa bude vo štvrtok 22. februára venovať februárovým udalostiam z roku 1948.

Verejné podujatie sa začne o 17.00 h v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu bratislavskou premiérou filmu českého režiséra Pavla Palečka - Krištáľový fantóm. Ide o voľné pokračovanie dokumentu o komunistickom prokurátorovi Karlovi Vašovi. Opisuje príbeh jeho dcéry Galiny a Milana Píku, syna generála Heliodora Píku, prvej obete komunistických justičných vrážd v 50. rokoch a najznámejšej obete Karla Vaša.
"Všetko sa začalo na premiére môjho prvého filmu v Bratislave. Dcéra Karla Vaša nás vtedy poprosila, aby sme tam prečítali jej ospravedlnenie všetkým obetiam jej otca. Večer po premiére jej Milan Píka zavolal na mobil. V ten moment sa začal príbeh, ktorý je druhým dielom filmu o človeku, ktorý zničil tisíce životov a ktorého dcéra sa dodnes vyrovnáva s tým, že jej otec je zločinec. Podobne ako Milan Píka sa nikdy nezmieri s tým, že jeho otec bol nespravodlivo popravený," priblížil režisér Pavel Paleček, ktorý sa spolu s generálom Milanom Píkom zúčastnia štvrtkového premietania.
Nasledovať bude diskusia Čo zostalo po Víťaznom februári o dôsledkoch komunistického prevratu a vyrovnaní sa s nimi. Zúčastnia sa jej politickí väzni z 50. rokov, historik Jerguš Sivoš a Pavel Paleček.  Na záver je pripravená vernisáž Nenechali sa zlomiť, pozostávajúca z portrétov 15 politických väzňov a ľudí prenasledovaných komunistickým režimom v 50. rokoch. Vďaka sile svojho charakteru boli schopní vzdorovať podmienkam za hranicou ľudskosti a nepoddali sa ani najťažším perzekúciám. Snímky fotografky Kataríny Acél-Gálikovej vznikli ako súčasť knihy, ktorú na túto tému pripravuje redaktorka RTVS Soňa Gyarfašová. Vyjsť by mala koncom roka.
Dokument Krištáľový fantóm uvedie Dvojka v televíznej premiére v deň výročia udalostí 1948 – v nedeľu 25. februára o 14.00 h.