4. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Po takmer šiestich rokoch väzenia prepustili v pondelok v Egypte na slobodu medzinárodne oceňovaného fotoreportéra Mahmúda Abú Zajda. Fotograf, známy viac pod prezývkou Shawkan, získal vlani Svetovú cenu slobody tlače, ktorú každoročne udeľuje Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).
Shawkana zatkli v auguste roku 2013 počas dokumentovania potýčok demonštrantov podporujúcich zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího s políciou, ktoré prerástli do krviprelievania s obeťami na životoch.
Následne úrady tohto fotoreportéra obvinili z "teroristickej a kriminálnej činnosti" a súdili spolu s ďalšími 739 spoluobvinenými. Šlo o jeden z najväčších súdnych procesov od roku 2011, keď v Egypte vypuklo protivládne povstanie vedúce k zosadeniu dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka.
Vlani v septembri súd potvrdil rozsudky smrti nad 75 obžalovanými, ako aj trest päť rokov väzenia pre Shawkana, ktorému sa do výkonu trestu započítala aj doba strávená do vyšetrovacej väzbe.
Fotoreportéra obvinili z "vraždy a členstva v teroristickej organizácii", za čo v Egypte hrozí aj trest smrti, čo medzinárodné ľudskoprávne a novinárske organizácie odsúdili a žiadali, aby bol ich kolega zbavený viny a prepustený na slobodu.
Podobne ako Shawkan bolo v procese na päť rokov väzenia odsúdených aj ďalších 214 obvinených, ktorých tiež v pondelok prepustili, dodala agentúra AFP.
Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, zvolený do úradu v roku 2014 - po zosadení islamistu Mursího -, bráni ostro kritizovaný stav dodržiavania ľudských práv vo svojej krajine. Tvrdí, že arabské krajiny majú "vlastné vnímanie ľudskosti, hodnôt a mravov".
Jeho kritici však vyhlasujú, že Sísí, ktorého do funkcie znovuzvolili v roku 2018, potláča v Egypte disent i slobodu médií.
Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc vo svojej správe za rok 2018 zaradila Egypt na 161. miesto spomedzi 180 krajín, kde sa monitorovala miera slobody tlače.

Súd v Bielorusku odsúdil v pondelok šéfredaktorku bieloruského spravodajského portálu tut.by na zaplatenie pokuty za "nepovolený vstup" do spravodajského servisu štátnej tlačovej agentúry BelTa.
Ako informoval portál tut.by, na základe rozhodnutia súdu musí novinárka Marina Zolotovová zaplatiť pokutu vo výške 300-násobku minimálnej mzdy. Pokuta tak predstavuje 7650 bieloruských rubľov (v prepočte asi 3000 eur). Novinárke pritom hrozil vyšší peňažný trest či dokonca odňatie slobody na päť rokov.
Podľa portálu tut.by sa Zolotovová zatiaľ nerozhodla, či sa proti verdiktu súdu odvolá. V reakcii pred médiami však vyjadrila radosť, že rozsudok nebol taký prísny, ako žiadal štátny žalobca. Jej advokátka totiž počas súdnych pojednávaní žiadala, aby súd jej mandantku zbavil obvinení.
Zolotovová bola vlani v auguste v skupine novinárov zadržaných na základe podozrenia, že neoprávnene vnikli do počítačových systémov a spravodajského servisu agentúry BelTA. Okrem novinárov veľkého nezávislého spravodajského portálu tut.by. agenti bieloruského Vyšetrovacieho výboru (tzv. Sledkom, obdoba americkej FBI) vtedy zadržali aj dvoch nezávislých novinárov, medzi nimi aj spolupracovníka rozhlasovej stanice Deutsche Welle a iné osoby.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) svojho času konštatovala, že od jari roku 2017, keď občania Bieloruska protestovali proti zavedeniu tzv. dane z príživníctva, bieloruské úrady zintenzívnili kontrolu médií. Jedným z posledných prípadov tohto druhu bolo vlani v júli odsúdenie nezávislého novinára Dzmitryja Halka na štyri roky väzenia za útok na policajta. Halko sa aj s rodinou momentálne zdržiava na Ukrajine.
V rebríčku slobody tlače vydávanom RSF je Bielorusko na 155. mieste spomedzi 180 monitorovaných štátov.

Copyright © TASR 2019