6. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Tvorcovia seriálu Hra o tróny zverejnili nový trailer k 8. sérii. Premiéra bude 15. apríla na HBO.

Izrael označil satelitnú televíziu al-Aksá, riadenú palestínskym militantným hnutím Hamas, za teroristickú organizáciu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podpísal v stredu predmetné nariadenie na základe protiteroristického zákona, informovala agentúra DPA.
Izraelská bezpečnostná služba Šin Bet minulý mesiac oznámila, že odhalila pokusy Hamasu o nábor operatívcov z Predjodánska do svojich radov prostredníctvom tajných správ vysielaných televíziou al-Aksá. Tá sídli v pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas.
Rozhodnutie, ktoré spečatil Netanjahu, bolo prijaté na základe odporúčania Šin Bet a odboru ministerstva obrany pre financovanie boja proti terorizmu.
Riaditeľ televízie Ibráhím Záhir reagoval slovami, že Izrael "sa pokúša uskutočniť novú agresiu voči palestínskemu ľudu tým, že zaútočí na kanál al-Aksá, ktorý už bol niekoľkokrát terčom jeho bojových lietadiel".
Vlani v novembri Izrael podnikol nálety na štúdiá televízie v pásme Gazy s odôvodnením, že sa využívali "na teroristické účely". Samotná budova televízie bola od roku 2008 v dôsledku izraelských náletov zničená trikrát.
Služba Šin Bet vo svojej februárovej správe uvádza, že Hamas sa pokúšal o nábor štyroch obyvateľov zo západného brehu Jordánu a jedného Izraelčana z východného Jeruzalema. Regrúti mali vykonávať teroristickú činnosť proti Izraelu. Proces náboru podľa Šin Bet zahŕňal vysielanie tajných správ na západný breh Jordánu televíziou al-Aksá. Služba Šin Bet tvrdí, že v rámci vyšetrovania zadržala a vypočúvala viacerých operatívcov z Predjordánska, ktorí odhalili metódy používané Hamasom. Modus operandi obsahoval rôzne signály, napríklad spomenutie dohodnutého verša z Koránu.

Copyright © TASR 2019