7. 3. 2019

O jednej z cien Slnka v sieti môžu hlasovaním rozhodnúť aj diváci

O jednej z cien Slnka v sieti môžu 
hlasovaním rozhodnúť aj diváci

Fanúšikovia slovenského filmu môžu od stredy hlasovať v ankete Divácka cena Slnko v sieti a zvoliť si spomedzi hraných, dokumentárnych a animovaných filmov ten, ktorý ich oslovil najviac. "Za odmenu získajú možnosť zúčastniť sa na odovzdávaní cien počas galavečera Slnko v sieti," TASR o tom informovala za organizátora podujatia - Slovenskú filmovú a televíznu akadémiu (SFTA), Gabriela Patkolová.
Akademici udeľujú národné ocenenie Slnko v sieti v 18 kategóriách, no o výsledku Diváckej ceny rozhodujú fanúšikovia. Hlasovanie sa uskutočňuje online, vyberať si môžu z 30 hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. "Hlasovaním sa zároveň zaraďujú do žrebovania o atraktívne filmové ceny a účasť na slávnostnom galavečere," dodala.
Slnko v sieti je prehliadkou toho najlepšieho zo slovenskej filmovej tvorby. Držiteľov ocenení vyhlásia v piatok 5. apríla, galavečer v priamom prenose odvysiela RTVS na Jednotke. Počas neho bude odovzdaná aj cena Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii a Divácka cena, o ktorej v online hlasovaní rozhodne verejnosť na http://www.slnkovsieti.sk/divackacena.
Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) je verejnoprospešná záujmová organizácia, ktorá združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry, je iniciátorom a usporiadateľom výročných prehliadok slovenskej hranej, dokumentárnej a animovanej tvorby, ako aj zakladateľom a garantom národnej filmovej ceny Slnko v sieti. V spolupráci s partnerskými organizáciami v zahraničí nominuje slovenský film na Európske filmové ceny a Cenu americkej filmovej akadémie Oscar za najlepší nie po anglicky hovorený film. Osobitnú pozornosť venuje tvorbe mladej nastupujúcej generácie filmových tvorcov, vytvára podmienky na ich profesionálne uznanie, podporu a prezentáciu ich diel v zahraničí.

Copyright © TASR 2019