14. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Katedra žurnalistiky West Virginia University v meste Morgantown mala koncom minulého týždňa netradičnú prednášajúcu - dvanásťročnú novinárku Hilde Kate Lysiak. So študentmi, niektorými aj dvakrát staršími ako ona sama, sa podelila o skúsenosti z pokrývania udalostí v teréne a na záver ich vyzvala, aby sa "pevne zamerali na odhaľovanie pravdy". Agentúra The Associated Press (AP) o mladej novinárke zo Selinsgrove v Pensylvánii píše, že v roku 2014, teda ešte ako sedemročná, začala vydávať miestne noviny Orange Street News.
Prvé číslo, pri ktorého výrobe jej ešte čiastočne pomáhal jej otec, bolo venované najmä narodeniu jej sestry Juliet. Neskôr sa mladá novinárka začala venovať aj problémom v meste a vyslúžila si rešpekt svojich spoluobčanov. V roku 2016 napríklad písala o podozrení z vraždy a vo februári tohto roku mala konflikt s policajtom, ktorému sa nepáčilo, že ho natáča pri práci.
Orange Street News sa medzičasom zmenil z rodinného občasníka na regulárne médium, ktoré má internetovú stránku, kanál na YouTube, facebookový profil a vychádza aj na papieri.
Hilde Kate Lysiak je najmladšou členkou Spoločnosti profesionálnych novinárov (SPJ), najstaršej profesnej novinárskej organizácie v USA.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho súhlasu


Sociálna sieť Facebook v nedeľu informovala, že zrušila niekoľko užívateľských účtov v Taliansku, ktoré boli buď falošné, alebo šírili pred blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu falošné správy.
Ako v pondelok pripomenula agentúra Reuters, Európska únia varovala, že zo zahraničia môže dôjsť k pokusom o zasahovanie do kampane pred voľbami do europarlamentu, ktoré sa v jednotlivých členských štátoch uskutočnia v dňoch 23.-26. mája. Európska komisia preto v apríli vyzvala spoločnosti Google, Facebook a Twitter, aby urobili viac pre boj proti falošným správam pred eurovoľbami.
Facebook informoval, že boli odstránené "série falošných a duplicitných účtov, ktoré porušili našu politiku autentického správania". Niekoľko stránok bolo zasa zrušených z dôvodu porušenia pravidiel o zmene mena používateľa.
Hovorca Facebooku v Taliansku dodal, že "podnikli kroky proti niektorým stránkam, ktoré opakovane šírili nekorektné informácie". Dodal, že rozhodnutie o zablokovaní stránok bolo prijaté aj na základe analýzy poskytnutej aktivistickou skupinou Avaaz.
Avaaz v nedeľu informoval, že Facebook v Taliansku zrušil 23 účtov, ktoré sledovalo viac ako 2,46 milióna ľudí. Išlo o účty, ktoré šírili "nepravdivé informácie a rozdeľujúci obsah" o témach ako migrácia a očkovanie, ako aj antisemitizmus.
Reuters dodal, že viac ako polovica zrušených účtov podporovala buď Hnutie piatich hviezd alebo stranu Liga Severu, ktoré sú súčasťou vládnej koalície a programovo sa hlásia k nacionalistom.
Reuters pripomenul, že veľké internetové platformy vlani v októbri pristúpili k dobrovoľnému kódexu, ktorý má v Európe zabezpečiť v prvom rade transparentnosť digitálnych volebných kampaní.
Politická reklama na sieťach a platformách prevádzkovaných veľkými firmami by napríklad mala byť jasným spôsobom rozpoznateľná a nemala by byť zavádzajúca - napríklad ohľadom toho, kto reklamné oznámenie zaplatil. Spoločnosti majú mať tiež jasne dané a zrozumiteľné postupy na identifikáciu a rušenie falošných účtov, často využívaných na šírenie dezinformácií či tzv. "fake news".
"Sme odhodlaní chrániť integritu volieb v rámci Európskej únie a celého sveta," povedal hovorca Facebooku.

Copyright © TASR 2019