18. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Šesťnásťročná švédska aktivistka Greta Thunbergová, ktorá iniciovala študentské protesty na ochranu klímy, sa dostane na obálku nového vydania amerického týždenníka Time. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.
"Teraz sa prihováram k celému svetu," Thunbergová napísala vo štvrtok na Twitteri a pridala fotku, ktorá bude na obálke časopisu Time spolu s odkazom na príslušný článok.
Thunbergovou iniciované študentské protesty nabrali od augusta minulého roka na sile a inšpirovali študentov po celom svete k demonštráciám žiadajúcich razantné kroky na ochranu klímy, ktoré sa konajú pod heslom "Piatky pre budúcnosť".
Pre Time uviedla, že prostredníctvom protestov začala bojovať proti ťažkej depresií, ktorá na ňu doľahla po tom, ako sa v škole učili o dôsledkoch klimatických zmien. "Zdalo sa mi, že nič nemá zmysel, že nemá zmysel chodiť do školy, keď neexistuje žiadna budúcnosť," povedala.
Pred mesiacom sa táto mladá Švédka stretla vo Vatikáne aj s pápežom Františkom, ktorý jej aktivity podporil. V posledných mesiacoch tiež dostala možnosť vystúpiť v britskom parlamente, na Svetovom ekonomickom fóre v Davose či na klimatickej konferencii OSN v poľských Katoviciach.
Jej aktivity sa na internete stretávajú aj s kritickými reakciami, z ktorých si však Thunbergová podľa vlastných slov ťažkú hlavu nerobí.

Nemecké médiá priniesli v piatok správy o tom, že rakúsky vicekancelár a šéf pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache ponúkal pred voľbami v krajine v roku 2017 vládne zákazky výmenou za podporu údajnej bohatej ruskej darkyne.
Denník Süddeutsche Zeitung (SZ) a týždenník Der Spiegel zverejnili výňatky z videonahrávky, ktorá podľa nich zachytáva Stracheho stretnutie so ženou tvrdiacou, že má záujem investovať veľké sumy peňazí v Rakúsku.
Schôdzka prebehla v júli 2017 vo vile na španielskom ostrove Ibiza a nahrávka z nej bola zhotovená tajne a neskôr poskytnutá obom médiám, uviedli SZ a Der Spiegel. Konštatovali, že stretnutie bolo jasnou pascou zameranou na kompromitáciu Stracheho. Zúčastnil sa na nej aj súčasný predseda poslaneckého klubu FPÖ v rakúskej Národnej rade Johann Gudenus.
Údajná neter ruského oligarchu povedala, že chce v Rakúsku investovať štvrtinu miliardy eur. Strache jej navrhoval, aby kúpila denník Kronen Zeitung a následne jeho spravodajstvom pomohla FPÖ v predvolebnej kampani.
Žena opakovane naznačila, že by mohlo ísť o špinavé peniaze, uviedla agentúra DPA. Napriek tomu s ňou Strache a Gudenus strávili šesť hodín a diskutovali o investičných možnostiach. Strache podľa správ uviedol, že za podporu strany by bolo mysliteľné udelenie verejných zákaziek.
Strache na nahrávke hovorí aj o tom, že "niekoľko veľmi majetných" ľudí by malo poskytnúť FPÖ na kampaň sumy od 500.000 do dvoch miliónov eur, a to prostredníctvom verejnoprospešného združenia platbami, ktoré nebudú úradne nahlásené.
Na videu Strache tiež tvrdí, že by chce pretvoriť rakúsky mediálny systém po vzore Maďarska. Za vlády tamojšieho pravicovo-konzervatívneho premiéra Viktora Orbána bola sloboda tlače v krajine rozsiahlo obmedzená, uviedla rakúska verejnoprávna televízia ORF.
Zverejnenie nahrávky podľa nej vyvoláva mnoho otázok. Je napríklad nejasné, kto nastražil politikom pascu alebo kto poskytol materiál médiám. Der Spiegel a SZ sa odvolali na ochranu zdrojov. Rovnako nie je zatiaľ objasnené, prečo sa inkriminujúce video objavilo až teraz - týždeň pred voľbami do Európskeho parlamentu.
Strache v písomnom stanovisku pre Der Spiegel uviedol, že išlo o "čisto súkromné" stretnutie v "uvoľnenej, nenútenej a bujarej dovolenkovej atmosfére", pričom na ňom opakovane "upozornil na relevantné zákonné predpisy a potrebu dodržiavania rakúskeho právneho poriadku" aj v prípade príspevkov pre stranu. Dodal, že on ani FPÖ od týchto osôb nikdy nedostali žiadne výhody ani im nič také neposkytli.
"Mimochodom, okrem skutočnosti, že počas večera sa podávalo mnoho alkoholu, tam bola aj vysoká jazyková bariéra," doplnil Strache.
Šéfka opozičnej Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová v reakcii žiadala okamžité odstúpenie podpredsedu vlády Stracheho. Zodpovednosť musí podľa nej prevziať aj kancelár Sebastian Kurz, a to "ešte dnes", keďže on sa rozhodol pre koalíciu svojich ľudovcov z ÖVP s FPÖ.
"Toto video ukazuje všetko, hovorí všetko a poskytuje hlboký pohľad. Cesta do neliberálnej demokracie - pre niektorých zjavne synonymum pre kleptokraciu - bola dlho plánovaná," kritizovala Rendiová-Wagnerová v súvislosti s vyjadreniami Stracheho.
"Keď sa táto správa a toto video ukážu ako pravdivé, bude jedno jasné: Strache a Gudenus sú zrelí na odstúpenie. A rovnako jasné: táto vláda skončila, to musí vidieť aj Sebastian Kurz. Nové voľby už nemožno nijako obísť," tvrdí šéfka liberálnej strany NEOS Beate Meinlová-Reisingerová.
Hovorca a hlavný kandidát zelených v eurovoľbách Werner Kogler položil vo vyhlásení otázku, či sa "zopakuje odveký kolobeh modrých (FPÖ) - opozičná lavica – vládna lavica - lavica obžalovaných". Aj podľa neho musí kancelár Kurz konať, konkrétne ukončiť koalíciu so slobodnými. Kogler predpokladá, že prokuratúra rýchlo začne preverovať možný prípad korupcie.


Copyright © TASR 2019


Spoločnosť Google otvorila v utorok nové inžinierske centrum v nemeckom Mníchove zamerané na ochranu súkromných dát. Technologický gigant rozširuje svoje operácie na juhu Nemecka a do konca roka 2019 plánuje zdvojnásobiť počet svojich tamojších zamestnancov na viac ako 200, uviedol v utorok vo svojom blogu výkonný riaditeľ Googlu Sundar Pichai. Mníchov sa tak stane novým celosvetovým centrom spoločnosti, ktoré bude dozerať na ochranu súkromia klientov, ktorí používajú jej produkty.
Zamestnanci centra budú podľa Pichaia spolupracovať s odborníkmi na súkromie Googlu v iných mestách na vytvorení produktov pre celosvetové použitie. Odborníci v Mníchove už vytvorili panel na kontrolu účtov Googlu a funkcie na ochranu súkromia a bezpečnosti pre prehliadač Chrome.
Google tento mesiac predstavil nové nástroje na ochranu súkromia. Používatelia tak môžu získať väčšiu kontrolu nad tým, ktoré ich aktivity spoločnosť sleduje. Ide o súčasť širšieho úsilia veľkých technologických spoločností čeliť narastajúcej kritike v súvislosti s ich praktikami zbierania dátových informácií.

Komunikačná služba WhatsApp, ktorú vlastní spoločnosť Facebook, odstránila vážnu bezpečnostnú trhlinu, cez ktorú sa dal do smartfónov inštalovať spyware. Stačilo pritom na zariadenie iba zavolať, pričom hovor nemusel byť ani len prijatý. Noviny The Financial Times identifikovali ako pôvodcu škodlivého kódu izraelskú spoločnosť NSO Group. Hovorca WhatsApp to potvrdil a doplnil, že ide o "súkromnú firmu, o ktorej je známe, že dodáva vládam špionážne softvéry". Chybu objavili podľa jeho slov začiatkom mája. Koľko zariadení malware napadol, zatiaľ nie je známe.
WhatsApp vychádza z toho, že terčom útokov boli len vybrané ciele, nie bežní užívatelia. NSO Group v stanovisku odmietla, že by sa priamo podieľala na akomkoľvek sledovaní. Podľa údajov spoločnosti jej technológie využívajú bezpečnostné orgány a spravodajské služby na boj proti "zločinu a terorizmu".
Najväčšie svetové technologické spoločnosti čelia obvineniu zo zlyhania v súvislosti s ochranou detí pred sexuálnymi útokmi. Počas nasledujúcich desiatich dní musia predstavitelia firiem Facebook, Google, Apple, BT a Microsoft predložiť požadované dokumenty Komisii pre nezávislé vyšetrovanie sexuálneho obťažovania detí (IICSA). Jej predsedkyňa Alexis Jay sa vyjadrila, že komisia posúdi "primeranosť reakcie" na online zneužívanie.
Právna poradkyňa Jacqueline Carey uviedla niekoľko príkladov online zneužívania detí a zdrvujúceho dopadu na ich životy. Komisii povedala, že databáza britskej polície obsahuje viac ako 13 miliónov nemravných obrázkov detí. Podľa nej v roku 2018 prijala organizácia Internet Watch Foundation (IWF) 105-tisíc hlásení o sexuálnom obťažovaní detí.
Zástupca troch obetí William Chapman komisii povedal, že "najväčšie technologické firmy zlyhávajú" v prevencii.

Britský princ Harry a bulvárna tlačová agentúra Splash News and Picture Agency sa vo štvrtok na súde v Londýne dohodli na riešení súdneho sporu v súvislosti s neštandardnými novinárskymi praktikami, ktoré narúšali súkromie Harryho a jeho manželky, vojvodkyne Meghan. Pracovníci agentúry krúžili vo vrtuľníku nad ich spoločným obydlím a zo vzduchu fotografovali dianie v ich obývačke a spálni. Princ Harry v žalobe uvádzal, že si toto obydlie vybral "z dôvodu vysokého stupňa súkromia, ktoré ponúkalo", ale momentálne v ňom už s Meghan "nemôžu bývať".
Tlačová agentúra sa Harrymu ospravedlnila, súhlasila so zaplatením odškodného, ktorého výška nebola zverejnená. Zaviazala sa tiež, že už nebude takto získané fotografie "predávať, vydávať, zverejňovať ani ponúkať" a "nezopakuje pokus fotografovať alebo filmovať zo vzduchu" Harryho dom.

Istý americký národovec nahlásil na políciu stand up komika, ktorý je pôvodom z Blízkeho východu. Muž, ktorý zavolal na policajné číslo 911, bol presvedčený, že americko-egyptský komik Ahmed Ahmed predstavuje nebezpečenstvo pre americkú spoločnosť. Ako aktívny občan z mesta Naples na Floride vysvetlil policajtom, že presvedčenie o hrozbe zo strany stand up komika sa uňho zväčšilo po tom, ako sa Ahmed Ahmed počas predstavenia spýtal divákov, koľkí z nich sú pôvodom z Blízkeho východu, a viacerí z nich zdvihli ruky.
Stand up komik následne podľa tohto Američana povedal, že si môžu založiť svoju vlastnú malú teroristickú organizáciu. Ahmed Ahmed však popiera, že by na predstavení padli takéto slová. Komediálny klub verí podľa všetkého verzii umelca a nie staršieho Američana, lebo si Ahmeda Ahmeda medzičasom zazmluvnil aj na ďalšie podujatie.

Spoločnosť Facebook odstránila stovky profilov pre "koordinované neautentické správanie" namierené najmä proti Afrike. Zástupcovia spoločnosti uviedli, že nepravé profily často zverejňujú správy zo sveta politiky, napríklad týkajúce sa volieb v rôznych krajinách.
Sociálna sieť odstránila 265 profilov, ktoré pochádzali z Izraela a zameriavali sa na Nigériu, Senegal, Togo, Angolu, Niger a Tunisko a tiež na aktivity v Latinskej Amerike a Juhovýchodnej Ázii. "Ľudia na týchto účtoch predstierali, že sú miestni alebo sú tamojšie spravodajské agentúry a zverejňovali údajné uniknuté informácie o politikoch," uviedol Nathaniel Gleicher, vedúci oddelenia kybernetickej bezpečnosti spoločnosti Facebook, ktorá takisto zakázala používanie služby izraelskej spoločnosti Archimedes Group.
Ľudia, ktorí stoja za týmito profilmi, minuli na reklamu medzi decembrom 2012 a aprílom 2019 zhruba 812-tisíc eur (v prepočte približne 725-tisíc eur). V piatich zo šiestich spomínaných afrických krajín sa od roku 2016 konali voľby, pričom v Tunisku sa uskutočnia tento rok. Facebook čelí kritike za nedostatočný boj proti šíreniu dezinformácií, ktoré môžu zmeniť rozhodnutia voličov.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.