10. 6. 2019

Festival rozhlasovej hry

Festival rozhlasovej hry

Na Festivale rozhlasovej hry v Trnave zaznie v dňoch od 10. do 12. júna 63 súťažných hier, ktoré vznikli v ostatných dvoch rokoch. Dvadsať z nich si budú môcť poslucháči vypočuť v Štúdiu Divadla Jána Palárika, viac ako štyridsať ďalších v Knižnici Juraja Fándlyho. Galavečer spojený s odovzdávaním ocenení pre tvorcov najkvalitnejších rozhlasových diel bude v stredu 12. júna vo veľkej sále Divadla Jána Palárika v Trnave.

Festival bude mať bohatý sprievodný program pozostávajúci z odborného seminára, divadelných predstavení, koncertov a diskusií. Tieto podujatia sa budú konať nielen v divadle či knižnici, ale aj v Synagóge – centre súčasného umenia, v kultúrnom centre Malý Berlín, ale aj v trnavských školách a na ďalších miestach. „Sme radi, že vyvrcholením Festivalu rozhlasovej hry v Rádiu Devín bude súťažný Festival rozhlasovej hry v Trnave, ktorý okrem ponuky toho najlepšieho z našej dramatickej tvorby ponúkne aj reflexiu žánru rozhlasovej hry v rámci odborného kolokvia či veľa inšpiratívnych programov a príležitostí na stretnutie s osobnosťami rozhlasového umenia,“ uviedol šéfdramaturg Rádia Devín Peter Janků. Rozhlasová hra ako kráľovský rozhlasový žáner je podľa neho jedným z pilierov vysielania Rádia Devín, ktoré tento rok ponúka poslucháčom každé dva týždne premiéru jednej rozhlasovej hry. „K tomu treba pripočítať Rozhlasové hry pre rodinu, cyklus Naša zabudnutá klasika, Ako to bolo ďalej, Zmiešaná dvojhra či Fórum mladých autorov, ktoré dopĺňajú širokú ponuku žánrov dramatického umenia v Rádiu Devín,“ dodal.

História rozhlasových prehliadok siaha až k 1. Festivalu slovenskej pôvodnej rozhlasovej hry, ktorý sa uskutočnil v roku 1969 na Táloch. Festival potom pokračoval v Piešťanoch, Bojniciach aj v Bratislave.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.