24. 7. 2019

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza

Anna Miklošovičová, ktorá bola v minulosti účtovníčka Markízy, nemá o existencii zmeniek žiadne vedomosti, rovnako ako niekdajší riaditeľ televízie Václav Mika. Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku má v stredu vypovedať aj spoločník Mariana K. vo firme Gamatex, Štefan A. Ten mal podľa obžaloby spolu s Marianom K. a Pavlom R. zmenky falšovať.
„O žiadnych zmenkách sa v tejto spoločnosti neúčtovalo,“ uviedla Miklošovičová vo svojej výpovedi. Na ŠTS vypovedal v utorok (23. 7.) aj riaditeľ Markízy v rokoch 2006 až 2010, Václav Mika. Ten nemal v čase vykonávania svojej funkcie rovnako ako účtovníčka Miklošovičová o zmenkách žiadne vedomosti.
Napriek tomu, že prokurátor uvádza v obžalobe, že sa Štefan A. podieľal na falšovaní zmeniek, bude mať na stredajšom pojednávaní postavenie svedka. Jeho vec bola totižto odčlenená na samostatné konanie. Na ŠTS by mal vypovedať v poobedňajších hodinách.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.“
Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Silvie Volzovej. Na súde ju obvinil zo zavinenia situácie, ktorá viedla k predmetným zmenkám. Na súde svoju vinu odmieta. Ani prokurátor, ani obžalovaní nepripúšťajú dohodu o vine a treste.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta predložil senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku údajnú komunikáciu medzi Marianom K. a jeho spoločníkom v spoločnosti Gamatex Štefanom A. Prokurátor to urobil na pojednávaní ku kauze tzv. televíznych zmeniek.
Prokurátor odmietol po otázkach novinárov na obsah komunikácie reagovať, vzhľadom na to, že dôkaz ešte nebol vykonaný. Takisto nekomentoval, či bola otázka z pondelkového pojednávania (22. 7.) v súvislosti s výrazmi „slina“ a „slintoš“ smerovaná práve na údajnú komunikáciu Mariana K. a Štefana A.
Komunikácia by sa mala čítať pri svedeckej výpovedi obvineného Štefana A. Je však na senáte, či to aj pripustí. Obhajca Pavla R. Marek Para na súde dôkaz namietal s tým, že postupné predkladanie nových dôkazov zasahuje do práva na obhajobu. Para zároveň žiada, aby sa prepis komunikácie nedostal do médií.
Štefan A. mal byť v kauze Gamatex spolupáchateľom Mariana K. a Pavla R. pri falšovaní zmeniek. Na otázku TASR, prečo bolo konanie s Štefanom A. odčlenené na samostatné konanie, reagoval Šanta s tým, že súd v súvislosti s ním ešte zabezpečuje potrebné dôkazy v prípravnom konaní. Na stredajšom pojednávaní tak bude mať postavenie svedka.
Ďalším dôvodom je aj väzobné stíhanie Mariana K. Tomu beží väzobná lehota, vzhľadom na ktorú musí prokuratúra postupovať rýchlejšie ako pri Štefanovi A., u ktorého väzobné dôvody zistené neboli.
Po prestávke vypovedá na súde Anna Hausknotzová, ktorá v čase kauzy Gamatex pracovala pre licenčnú radu.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.“
Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Silvie Volzovej. Na súde ju obvinil zo zavinenia situácie, ktorá viedla k predmetným zmenkám.

Copyright © TASR 2019