21. 7. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Sociálna sieť Facebook v piatok oznámila, že sa plánuje odvolať proti pokute dva milióny eur, ktorú jej začiatkom júla udelil nemecký Spolkový úrad pre spravodlivosť (BfJ). Informovala o tom agentúra AP.
Facebook totiž vo svojej polročnej hodnotiacej správe za obdobie od januára do júna 2018 o nenávistných prejavoch na svojich stránkach údajne uviedol skreslený obraz o množstve nahláseného nelegálneho obsahu. Zverejnením len časti takýchto príspevkov mal porušiť nemecký zákon týkajúci sa transparentnosti na internete.
BfJ vyčíta Facebooku aj to, že formulár na hlásenie nezákonného obsahu je "príliš skrytý".
Facebook tieto obvinenia v piatkovom stanovisku odmietol a tvrdí, že spomínaný zákon je nejasne formulovaný. Zároveň však zdôraznil ochotu dodržiavať ho v plnom jeho rozsahu a uviedol, že pokuta mu poskytla "niekoľko nových užitočných usmernení".
V správe za rok 2018 sa píše, že v priebehu prvého polroku dostal Facebook 1704 sťažností od 886 ľudí, týkajúcich sa nezákonného obsahu. Z toho bolo vymazaných 362 príspevkov nahlásených 218 používateľmi.
Na základe nového nariadenia, ktoré platí od 1. januára 2018, majú po nahlásení používateľmi sociálne siete ako Twitter či Facebook 24 hodín na to, aby zo svojich účtov odstránili príspevky nahlásené používateľmi, ktoré otvorene porušujú nemecké zákony. Ak sociálne siete tieto pravidlá nedodržia, hrozí im pokuta až do výšky 50 miliónov eur.



Účet londýnskej Metropolitnej polície na sociálnej sieti Twitter v noci na sobotu napadli hackeri, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na správy tlačovej agentúry PA Media.
Výsledkom útoku bola séria čudných tweetov. Niektoré z nich sa dožadovali prepustenia rappera známeho pod menom Digga D.
Polícia sa ospravedlnila ľuďom, ktorí odoberajú správy na jej Twitteri a uviedla, že incident vyšetruje.
Hackerom sa podľa polície na jej účet podarilo vniknúť cez službu Mynewsdesk, ktorú jej tlačový odbor využíva na rozposielanie správ, uvádza na svojej webovej stránke denník The Guardian. Infraštruktúru v oblasti informačných technológii útok nenarušil.
Rapper Digga D, ktorého skutočné meno je Rhys Herbert, bol zatknutý minulý rok spolu s ďalšími štyrmi osobami, vysvetľuje DPA. Prichytili ich, keď sa s bejzbalovými pálkami a mačetami chystali zaútočiť na konkurenčný gang.


Copyright © TASR 2019

Sociálna sieť Instagram od tohto týždňa rozšírila testovanie verzie, v rámci ktorej používateľom neukazuje, koľko "lajkov" získali cudzie príspevky. Doteraz tento spôsob zobrazovania Instagram testoval len na kanadských používateľoch, teraz sa tento experiment rozširuje aj na Austráliu, Brazíliu, Írsko, Japonsko, Nový Zéland a Taliansko. Princíp spočíva v tom, že každý používateľ vidí počet "lajkov" iba pri svojich príspevkoch. Pri tých cudzích si môže rozkliknúť zoznam používateľov, ktorým sa daný príspevok páčil, no nezobrazuje sa mu ich počet. Ten, ak by ho zajímal, by si musel manuálne zrátať.
Dôvodom testovania tohto modelu sú poplašné správy niektorých psychológov, podľa ktorých môže viesť súťaž o počet "lajkov" a porovnávanie ich počtu pri svojich a cudzích príspevkoch k pocitu menejcennosti a psychickým problémom.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.