11. 7. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Uchádzači o post nového britského premiéra, Boris Johnson a Jeremy Hunt, sa stretli v utorok večer v televíznej diskusii len dva týždne predtým, ako sa jeden z nich ujme najvyššej vládnej funkcie. Nosnou témou slovného zápasu bola otázka, komu by obyvatelia mali viac veriť v súvislosti s riešením brexitu, informuje tlačová agentúra Reuters.
Johnson, bývalý londýnsky starosta, ktorý má jasný náskok pred Huntom, spochybnil Huntovu ochotu doviesť krajinu k odchodu z EÚ do požadovaného termínu 31. októbra, zatiaľ čo Hunt - minister zahraničných vecí Británie - skritizoval Johnsona za spoliehanie sa na len na optimizmus, že sa krajine podarí dosiahnuť dohoda s Bruselom.
Johnson na opakovane položenú otázku, či by ako premiér v prípade nesplnenia konečného termínu odchodu Británie z EÚ odstúpil, odmietol priamo odpovedať. To podnietilo Hunta, aby ho obvinil z toho, že sa vyhýba odpovediam.
Išlo o jedinú plánovanú verejnú debatu ostávajúcich uchádzačov o najvyšší stranícky post v Konzervatívnej strane a zároveň ďalšieho šéfa britského kabinetu.
Nový líder konzervatívcov a nový premiér, ktorý nahradí Theresu Mayovú, bude známy 23. júla po ukončení straníckeho hlasovania zhruba 160.000 členov. Mayová odstúpila z postu líderky konzervatívcov po tom, ako nedokázala presvedčiť parlament, aby schválil brexitovú dohodu, ktorú vyjednala s Bruselom.
Niektorí z Johnsonovho tímu tvrdia, že jeho pozícia je neotrasiteľná a mohla by ju ohroziť len závažná chyba ich kandidáta. Johnson uistil, že zavŕši proces brexitu do 31. októbra, a to s dohodou alebo bez dohody s EÚ.
Jedinou vecou, ktorá počas televíznej diskusie rozdeľovala oboch uchádzačov, bolo Johnsonove odmietnutie vylúčiť rozpustenie parlamentu so zámerom pretlačenia bezdohodového odchodu Británie z bloku, zatiaľ čo Hunt uviedol, že by sa k takémuto kroku neuchýlil.
Hunt sa v predvečer debaty na Twitteri ohradil aj proti komentárom amerického prezidenta Donalda Trumpa o tom, že jeho administratíva nebude rokovať s britským veľvyslancom v USA Kimom Darrochom. Dôvodom je veľvyslancova kritika Bieleho domu, ktorá sa dostala na svetlo v uniknutých diplomatických depešiach.
Johnson, ktorého kandidatúru Trump verejne podporil, odmietol povedať, ako by pri riešení kauzy ambasádora postupoval on.

Copyright © TASR 2019

Česká Snemovňa nezvolila vo včerajšom druhom kole tajnej voľby nikoho zo štyroch kandidátov na dve voľné miesta v Rade Českej tlačovej kancelárie. Najviac hlasov získali nominant hnutia ANO David Soukup a kandidát Pirátov a ľudovcov Josef Šlerka. Bude sa musieť uskutočniť ďalší voľba, do ktorej budú poslanecké kluby navrhovať nových adeptov. Mohla by sa konať najskôr v septembri.
Na zvolenie bolo potrebných 91 hlasov. Zastupiteľ ÁNO v Prahe 3 Soukup ich dostal 82 a riaditeľ Nadačného fondu nezávislej žurnalistiky Josef Šlerka 75. Podpredsedu spolku Akcia DOSŤ Michala Semin, ktorého kandidatúra za SPD budila pozornosť, volilo 39 poslancov. Nominantovi ODS, niekdajšiemu predsedovi Rady ČTK Tomášovi Mrázkovi dalo hlas 28 poslancov. 
Sedemčlenná Rada ČTK je orgán, prostredníctvom ktorého verejnosť uplatňuje svoje právo kontroly tohto verejnoprávneho média. Do jej pôsobnosti patrí napríklad vymenovanie a odvolanie generálneho riaditeľa a schvaľovanie rozpočtu agentúry.
ČTK bola založená v roku 1918 ako štátna tlačová agentúra. Od roku 1993 je verejnoprávnou inštitúciou majetkovo aj ekonomicky oddelenú od štátu. Agentúra nedostáva žiadne dotácie zo štátneho rozpočtu, nevyberá na rozdiel od Českého rozhlasu a Českej televízie koncesionárske poplatky a všetky náklady hradí zo svojej komerčnej činnosti.

Copyright © ČTK 2019