15. 9. 2019

Deauville American Film Festival

 Deauville American Film Festival

Veľkú cenu 45. ročníka festivalu amerického filmu vo francúzskom meste Deauville získal film Bull (Býk) režisérky Annie Silversteinovej. Na slávnostnom galavečere to v sobotu oznámila predsedníčka festivalovej poroty, francúzska herečka Catherine Deneuveová, ktorá dodala, že rozhodnutie festivalovej poroty bolo jednomyseľné. Informovala o tom agentúra AFP.
Silversteinovej filmový debut v kategórii celovečerných filmov získal aj cenu kritikov a ako objav roka aj cenu nadácie Louisa Roederera.
Film rozpráva príbeh 14-ročného dievčaťa vyrastajúceho v Amerike v ére prezidenta Donalda Trumpa. Ide o film "politický bez toho, aby bol dogmatický", o "príbeh učenia sa na pozadí spoločenskej katastrofy" a o vykreslenie "presného a znepokojujúceho obrazu" spoločnosti v Trumpovej Amerike, vysvetlila francúzska herečka Anna Mouglalisová, ktorá predsedala porote rozhodujúcej o víťazovi v kategórii objav roka.
O ceny festivalu v Deauville súťažilo 14 filmov, z toho deväť boli prvotiny a šesť ich nakrútili ženy, uviedla Deneuveová.
Ceny poroty získali aj ďalšie dva filmy - The Climb od Michaela Angela Covina a The Lighthouse, ktorého režisérom bol Robert Eggers.
Zvláštnu cenu na tohtoročnom festivale získal film Swallow, ktorý režíroval Carlo Mirabella-Davis. Ide o príbeh mladej ženy vydatej za muža, ktorý je stelesnením spoločenského úspechu. Žena však trpí syndrómom, ktorý ju núti jesť rozličné predmety.
Cenu divákov mesta Deauville si odnášajú Tyler Nilson a Michael Schwartz za film The Peanut Butter Falcon o mladom mužovi s Downovým syndrómom, ktorý ušiel z ústavu pre postihnutých, aby sa mohol venovať profesionálnemu wrestlingu.

Copyright © TASR 2019