20. 9. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová vyzvala maltského premiéra Josepha Muscata, aby zrušil žaloby za urážku na cti a očakávané súdne procesy proti rodine zavraždenej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej.
Hoci trestné konania voči zavraždenej novinárke boli uzavreté, komisárka v liste zverejnenom vo štvrtok poukázala na to, že proti rodine žurnalistky Caruanovej-Galiziovej sa po jej smrti stále vedie približne 30 občianskych súdnych konaní za očierňovanie.
Toto vytvára nielen bezdôvodný finančný tlak na rodinu, ale takisto vyvoláva obavy o ochranu slobody médií a o úroveň právneho štátu na Malte, napísala RE.
"Som presvedčená, že súčasné normy, ktoré umožňujú presunutie prípadov očierňovania na dedičov, ohrozujú novinárov a ich rodiny a obzvlášť zastrašujúci účinok majú na investigatívnu žurnalistiku," uviedla v liste Mijatovičová, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.
Komisárka napísala, že žaloby podané verejnými predstaviteľmi nie sú vnímané len ako zastrašovanie rodiny vyrovnávajúcej sa so stratou milovaného človeka, ale takisto vyvolávajú pochybnosti o odhodlaní maltských úradov hľadať organizátorov príšerného zločinu a postaviť ich pred spravodlivosť.
Premiér Muscat zareagoval, že maltská vláda nemôže "zasahovať do civilného konania, zrušiť ho ani skrátiť", pretože by to zasahovalo do práva jednotlivcov na spravodlivý súdny proces, ako ho stanovuje Európsky dohovor o ľudských právach.
Muscat uviedol, že bude ochotný stiahnuť žalobu, ak rodina Caruanovej-Galiziovej vydá vyhlásenie, v ktorom potvrdí, že prijala zistenia nedávneho vyšetrovania firmy Egrant.
Rodina však odmietla premiérovu ponuku ako "vydieranie" a dodala: "Náš postoj neprijať vydieranie sa nikdy nezmení."
Novinárka tvrdila, že spoločnosť v Paname nazvaná Egrant patrí rodine premiéra, ale vyšetrovanie nenašlo na toto tvrdenie dôkazy.
Caruanovú-Galiziovú, dôraznú kritičku Muscata a jeho vlády, zavraždili bombou umiestnenou v jej aute v októbri 2017. Z uloženie bomby boli odvtedy obvinení traja muži, ale objednávatelia vraždy stále unikajú spravodlivosti.
Rada Európy po vražde novinárky vyjadrila pochybnosti o úrovni zákonnosti na Malte a o vyšetrovaní zločinu.
Výzva rady na úradné vyšetrovanie, ktoré má zistiť, či sa vražde Caruanovej-Galiziovej dalo zabrániť, vyprší 26. septembra.



Copyright © TASR 2019


Spoločnosť Facebook využije záznamy z kamier, ktoré budú mať policajti pripevnené na tele, na vývoj algoritmov na rozpoznávanie videí s reálnou streľbou. Spoločnosť dodá kamery britskej špeciálnej jednotke Metropolitnej polície a budú nahrávať jej bežný výcvik. Zástupcovia polície uviedli, že sú "šťastní", že môžu pomôcť s týmto projektom. "Technológie, ktoré automaticky zastavia živý prenos útokov po tom, ako ich identifikujú, takisto značne pomôžu zabrániť oslavovaniu takýchto činov a propagácii toxických ideológií, ktoré ich k tomu vedú," vyjadril sa zástupca polície Neil Basu.
Najnovšie oznámenie zverejnili deň predtým, ako budú Facebook a ďalšie spoločnosti vypočúvať americké úrady v súvislosti s ich snahou na identifikovanie a odstránenie príspevkov s násilným obsahom.
Facebook čelí kritike za to, že dostatočne nezabránil šíreniu videí zaznamenávajúcich teroristické útoky v novozélandskom meste Christchurch z marca tohto roku.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Štúdio Amazon Studios oznámilo, že svoj pripravovaný seriál na motívy ikonického fantasy románu Pán prsteňov od J.R.R Tolkiena bude natáčať na Novom Zélande. Prípravné práce na seriáli sa už začali a samotné natáčanie seriálu začne v nadchádzajúcich mesiacoch v meste Auckland.
"Keď sme hľadali miesto pre natáčanie, ktoré by čo najlepšie vystihlo krásy Druhého veku Stredozeme, vedeli sme, že potrebujeme nájsť majestátne miesto, s dokonalým pobrežím, nedotknutými lesmi a horami, kde sú k dispozícii špičkové scény, štúdia, a zruční a skúsení umelci a ďalší odborníci. A sme radi, že môžeme teraz oficiálne potvrdiť, že naším novým domovom pre natáčanie seriálu na motívy fantasy románov Pán prsteňov od J.R.R. Tolkiena, je Nový Zéland," povedali producenti a dramaturgovia pripravovaného seriálu J.D. Payne a Patrick McKay. "Sme vďační ľuďom aj predstaviteľom štátnej samosprávy Nového Zélandu, najmä v Aucklande, za podporu, ktorú nám počas prípravnej fázy poskytli. Vďaka pohostinnosti ľudí z Nového Zélandu, sme sa tu cítili ako doma a tešíme sa našej spolupráci aj v nasledujúcich rokoch."
Televízna adaptácia sa odohráva v Stredozemi v období pred Tolkienovým románom Spoločenstvo prsteňa. Romány z radu Pán prsteňov, patria medzi svetovo známe literárne diela, ktorá získali ceny International Fantasy Award a Prometheus Hall of Fame Award a v roku 1999 sa stali najlepšími knihami milénia v obchode Amazon a v rebríčku The Big Read (najlepšie čítanie) britskej BBC z roku 2003 boli dokonca vyhlásené najobľúbenejšími románmi všetkých čias. Ich filmové spracovanie pod vedením režiséra Petra Jacksona, v produkcii New Line Cinema celosvetovo zarobilo takmer 6 miliárd dolárov a dohromady získalo celkom 17 Cien Akadémie, vrátane ceny pre najlepší film.
Producentom a dramaturgom seriálu sú J.D. Payne a Patrick McKay. Režisér J.A. Bayona, (The Orphanage - Sirotinec, Jurassic Park: Fallen Kingdom - Jurský park: Zánik ríše) bude režírovať prvé dva diely a bude súčasne hlavným režisérom, spolu so svojím partnerkou Belén Atienza. Dramaturgovia a producenti tohto programu sú, okrem iného, Lindsey Weber (10 Cloverfield Lane), Bruce Richmond (Game of Thrones - Hra o tróny), Gene Kelly (Boardwalk Empire), Sharon Tal Yguado, Gennifer Hutchison (Breaking Bad), Jason Cahill (The Sopranos) a Justin Doble (Stranger Things).